Voorzitter SEC pleit voor strengere regulering cryptomunten: Bitcoin verliest opnieuw terrein

De herstelbeweging die Bitcoin (BTC) vorige week heeft ingezet, lijkt al op zijn einde te zijn gekomen. Na even de kaap van 42.000 dollar te ronden is de waarde van de munt vandaag gezakt tot 38.500 dollar. Het momentum is verdwenen nadat Gary Gensler, de nieuwbakken voorzitter van de Amerikaanse toezichthouder SEC, een pleidooi hield voor een strengere regulering van de cryptomunten.

Waarom is dit belangrijk?

Cryptomunten zijn niet meer weg te denken uit de financiële wereld. Toezichthouders zoeken dan ook naar allerhande manieren om de digitale munten te reguleren. Ze willen naar eigen zeggen in de eerste plaats de beleggers beschermen.

De toekomst zag er vorige week even rooskleurig uit voor Bitcoin. Op zondag 25 juli was BTC er voor het eerst in zes weken in geslaagd om de kaap van 39.000 dollar te ronden. De daaropvolgende dagen werd er een vervolg gegeven aan die herstelbeweging en was de munt even meer waard dan 40.000 dollar. Afgelopen weekend was Bitcoin op het hoogtepunt zelfs ruim 42.000 dollar waard.

Koersverloop Bitcoin de afgelopen zeven dagen- Bron: Coinmarketcap

Strengere regulering

De bescheiden rally lijkt nu even een adempauze in te lassen. De waarde van BTC is intussen gezakt tot 38.500 dollar. Die daling kwam er nadat Gensler, de nieuwe voorzitter van de SEC sinds april, in een interview met Bloomberg opnieuw pleitte voor een strengere regulering van de cryptomunten.

“Als iemand wil speculeren, is dat hun keuze, maar we hebben een rol als natie om die beleggers te beschermen tegen fraude”, zei hij. Hij voegde daaraan toe dat hij in de eerste plaats een voorstander is van meer regulering van de handelsplatformen waarop je crypto’s kunt verhandelen.

Hij uitte in het interview ook zijn bezorgdheden over de nieuwe manieren waarop mensen in cryptomunten beleggen. Gensler had het onder meer over de zogenaamde DeFi-platformen. “Als bedrijven cryptobeleggingen met een rendement adverteren, moeten ze onder het toezicht van de SEC komen”, aldus de voorzitter. “Platforms die digitale activa bundelen zijn in principe beleggingsfondsen en zouden zich dus ook aan de regels van de SEC moeten houden.”

Het is niet de eerste keer dat Gensler pleit voor een strenger toezicht op de cryptomarkt. In mei zei de topman dat de federale financiële toezichthouders “klaar moeten zijn om zaken aan te spannen” tegen malafide spelers in cryptovaluta’s en andere opkomende technologieën.

Consumenten beschermen

Naeem Aslam, marktanalist bij Avatrade, bevestigde in een reactie aan Yahoo Finance dat de recente daling van Bitcoin het gevolg is van de uitspraken van Gensler. “Hij heeft duidelijk gemaakt dat hij investeerders wil beschermen en dat betekent meer regulering,” zei Aslam. “Dat terwijl het hele concept van Bitcoin en de meeste andere crypto’s het afweren van regeldruk is.”

“Het is een feit dat de cryptowereld aanzienlijk is veranderd. We hebben institutionele spelers die elke dag grote stappen zetten. Het beschermen van consumenten en investeerders is dan ook de juiste beslissing”, voegde Aslam eraan toe.

(lb)

Lees ook:

Meer