‘The Big Short’-belegger Michael Burry noemt beslissing Musk om aandelen Twitter te kopen “een goede zaak voor Amerika”

Tesla-baas Elon Musk heeft al meermaals kritiek geuit op het socialemediabedrijf Twitter omdat het niet altijd respect heeft voor de vrijheid van meningsuiting. Veel beleggers werden woensdag dan ook met verstomming geslagen toen bleek dat Musk een aanzienlijk groot belang in het bedrijf heeft genomen. De topbelegger Michael Burry spreekt van een “goede zaak voor Amerika.”

Waarom is dit belangrijk?

Uit een melding bij beurswaakhond SEC blijkt dat Musk een belang van 9,2 procent in Twitter heeft gekocht. Twitter heeft de beursdag maandag ruim 25 procent hoger afgesloten. Musk stelde onlangs nog het democratische karakter van Twitter als socialmediaplatform in vraag.

Musk is altijd al een fervente gebruiker geweest van Twitter. Dat heeft hem zelfs al enkele keren in de problemen gebracht met de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Zo moet hij bepaalde tweets eerst laten checken door advocaten voor hij ze publiceert. Dat komt omdat hij destijds via Twitter liet weten dat hij Tesla van de beurs zou halen. Het nieuws bleek echter niet waar te zijn, waarop de toezichthouder hem van marktmanipulatie beschuldigde. De SEC voert ook een onderzoek naar de Twitter-poll waarin Musk vroeg of hij 10 procent van zijn Tesla-aandelen van de hand moest doen.

Scherp voor Twitter

Ondanks het feit dat Musk dagelijks berichten post op Twitter is hij toch kritisch voor het platform. Volgens hem beperkt Twitter soms de vrijheid van meningsuiting op de site. Hij wil nu op het eerste gezicht zelf voor verandering zorgen bij het socialemediaplatform. Musk heeft namelijk een belang van 9,2 procent in het bedrijf gekocht. Daarmee is hij de grootste aandeelhouder en kan hij dus zijn stempel drukken op het beleid. Hij zal ook deel uitmaken van de raad van bestuur van het bedrijf.

Burry, wiens naam Cassandra is op Twitter, spreekt in een tweet van een goede zaak voor Amerika. Dat bericht gaat gepaard met een link naar een opiniestuk op de Amerikaanse nieuwssite Boston Herald. De auteur van het artikel haalt uit naar The New York Times, The Washington Post omdat ze laat toegaven dat “Hunter Biden een treinwrak is.” Ook de Associated Press (AP) krijgt in die bijdrage een veeg uit de pan. Het Amerikaanse persbureau heeft een rubriek genaamd “Not Real News: A Look at What Didn’t Happen.” Dat is niet naar de zin van de auteur die schrijft dat AP moet ophouden de stem van Amerika te willen zijn en zich beter zou beperken tot het nieuws.

“Een vrije pers moet waakzaam en onpartijdig blijven en jagen op leugens, misdaden, misbruik en verwaarlozing, terwijl ze kritisch blijven tegenover politici en deskundigen die een goed verhaal de kop proberen in te drukken omdat het niet past in het narratief van de heersende politieke wind”, aldus de auteur.

https://twitter.com/michaeljburry/status/1511136888664510464

Weinig context

Het is niet duidelijk waarom Burry zijn boodschap naast dit artikel plaatst. Zoals wel vaker bij hem het geval is, geeft hij geen context bij zijn tweet. Wat we wel weten is dat zowel de platformen van Meta als Twitter het een tijdje geleden zwaar te verduren kregen omdat ze New York Post beperkingen hadden opgelegd toen de nieuwssite een artikel over de Amerikaanse president Joe Biden en zijn zoon naar buiten bracht.

Volgens dat nieuwsbericht had Hunter zijn vader, toen nog vicepresident onder Barack Obama, voorgesteld aan een Oekraïense zakenman. Nog geen jaar later werden overheidsambtenaren in Oekraïne onder druk gezet om een aanklager te ontslaan die het bedrijf onderzocht. Het artikel was gebaseerd op e-mails en gegevens van een laptop die was achtergelaten bij een reparatiewerkplaats in Delaware.

Burry lijkt dus te willen zeggen dat het goed is dat er iets gedaan wordt aan de manier waarop sociale media bepalen wat we te zien krijgen. Op het eerste gezicht is hij ervan overtuigd dat Musk voor de nodige veranderingen kan zorgen bij Twitter.

De tweet is ook opvallend omdat Burry en Musk al enkele keren met elkaar in de clinch zijn gegaan op sociale media. Vorig jaar heeft de ‘The Big Short’-belegger zelfs even zijn profiel verwijderd na een discussie met de Tesla-baas. Hij suggereerde onder meer in enkele tweets dat Musks boekhouding niet is wat ze lijkt.

(lp)

Meer