Rusland voert (juridische) strijd tegen Big Tech op: ‘Amerikaanse techplatforms in Rusland moeten zich aan Russische wet houden’

Een rechtbank in Moskou beval Google vorige maand om het YouTube-kanaal van Tsargrad TV wereldwijd opnieuw in te voeren. Tsargrad TV, ‘het Russisch-orthodox antwoord op Fox News’, werd vorig jaar geblokkeerd door het platform. Maar: de Russische tak van Google gaat in beroep tegen het gerechtelijk bevel.

  • Tsargrad TV, dat eigendom is van zakenman Konstantin Malofeev, zegt dat YouTube zijn account in juli 2020 heeft geblokkeerd zonder een reden op te geven. Google zei toen dat het een beleid heeft om accounts te schorsen die sancties of handelsbeperkende regels schenden.
  • Malofeev werd in 2014 onderworpen aan sancties van de VS en de EU omdat hij pro-Russische separatisten zou gefinancierd hebben die in Oekraïne vochten. Dat ontkent hij echter. Rusland beschouwt dergelijke westerse sancties als onwettig.
  • In april zei het Arbitragehof van Moskou dat Google het account van Tsargrad moest herstellen of een dagelijkse boete van 100.000 roebel (1.358,29 dollar) moest betalen, die zou verdubbelen voor elke week dat Google in gebreke bleef.
  • Het geschil met YouTube is een van de vele gevallen waarbij Amerikaanse techgiganten de woede van de Russische staat op de hals hebben gehaald. President Vladimir Poetin beschuldigde socialemediabedrijven van ‘monopolisme’ in een toespraak dit jaar voor het World Economic Forum.

Google Rusland

  • ‘We hebben nu beroep aangetekend tegen de Tsargrad-uitspraak van vorige maand, omdat die de eerdere uitspraken van meerdere Russische rechtbanken terzijde schuift en met een straf komt die in geen enkele verhouding staat tot de zaak waar het om gaat’, aldus Google Rusland in een verklaring.
    • ‘We gaan ook in beroep omdat de beslissing veel onzekerheid schept voor buitenlandse investeerders (…) in Rusland.’
  • De vertegenwoordigers van Malofeev zeiden het oneens te zijn met het beroep van Google en hun interpretatie van de uitspraak.
    • ‘We geloven dat de eerdere uitspraak absoluut legaal is en we zullen dit bewijzen tijdens de hoorzitting in hoger beroep, die waarschijnlijk eind juni zal plaatsvinden,’ vertelde Malofeevs perschef Valeriy Rukobratskiy aan Reuters.
    • ‘Ik ben niet van plan om als Russische burger in Rusland te lijden omdat idioten in Amerika tot idiote dingen in staat zijn. Daarom verdedig ik mijn rechten volgens de Russische wet’, vertelde Malofeev vorige week aan de FT .
    • ‘Als Amerikaanse internetplatforms zich niet aan de Russische wet kunnen houden, dan is er voor hen misschien niets te doen in Rusland. Dat is hun beslissing’, voegde hij eraan toe.

Digitale soevereiniteit

  • Rusland draagt ‘digitale soevereiniteit’ hoog in het vaandel. In het immense land wordt een reeks instrumenten ingezet om techgroepen tegen te werken. 
    • In het voorjaar hebben censoren nieuwe technologie van Ruslands ‘soevereine internet’ ingezet – in feite een parallel web dat op de servers van het land draait – om Twitter te vertragen. Dit deden ze omdat het platform 3.168 berichten – die volgens de censoren aanzetten tot illegale activiteiten – niet had verwijderd.
  • Moskou beschouwt deze controle als vitaal in een tijdperk waarin buitenlandse internetgiganten grote hoeveelheden persoonlijke gegevens van Russen controleren. Het Kremlin vreest dat deze data kan worden gebruikt om zijn inlichtingendiensten te ontmaskeren of protesten te organiseren.

Navalny

President Vladimir Poetin waarschuwde dit jaar dat het van cruciaal belang is buitenlandse bedrijven te dwingen de Russische wetten na te leven, zodat de samenleving niet ‘van binnenuit in elkaar stort’.

Google en YouTube zijn de grootste doelwitten. Dat gevangen oppositieactivist Alexei Navalny, Poetins meest prominente tegenstander, meer abonnees heeft op YouTube dan alle Russische staatstelevisiezenders samen, zal daar wellicht iets mee te maken hebben.

(tb)

Meer