Navalny beëindigt hongerstaking na 23 dagen

Russische oppositieleider Aleksej Navalny beëindigt zijn hongerstaking. Dat laat hij weten via Instagram. De hongerstaking van de dissident duurde 23 dagen.

Navalny maakte vrijdag de beslissing om zijn hongerstaking, die hij op 31 maart begon, stop te zetten. Donderdag stelden zijn artsen dat hij snel zou overlijden als hij zijn hongerstaking niet zou beëindigen.

Civiele artsen

Zondag werd Navalny overgebracht van een strafkolonie ten oosten van Moskou naar de ziekenhuisafdeling van een andere gevangenis in Vladimir, een stad 180 kilometer ten oosten van de hoofdstad.

Navalny kreeg daar deze week medische hulp, maar niet van zijn eigen artsen. Hij zou blijvende hulp nodig hebben om gevoelloosheid in zijn armen en benen aan te pakken.

‘Dankzij de enorme steun van goede mensen in het hele land en over de hele wereld, hebben we enorme vooruitgang geboekt’, zei Navalny in zijn boodschap. ‘Twee maanden geleden waren mijn verzoeken om medische hulp aanleiding tot grijnzen. Ik kreeg geen medicijnen … Dankzij jullie ben ik nu twee keer onderzocht door een panel van civiele artsen.’

1.500 demonstranten opgepakt

In januari werd Navalny gearresteerd toen hij terugkeerde uit Duitsland. Daar had hij vijf maanden doorgebracht om te herstellen van een vergiftiging met het zenuwgas Novichok, waarvan hij het Kremlin de schuld geeft. Die beschuldigingen worden door het Kremlin verworpen.

Hij werd bij aankomst in zijn thuisland onmiddellijk voor het gerecht gedaagd voor het overtreden van een voorwaardelijke straf die voortvloeide uit een veroordeling wegens verduistering in 2014, die volgens hem politiek gemotiveerd was. Hij werd veroordeeld tot het uitzitten van de rest van een straf van twee en een half jaar.

Deze woensdag kwamen in verschillende Russische steden aanhangers van Navalny op straat om te protesteren tegen zijn gevangenschap. Meer dan 1.500 demonstranten zouden opgepakt zijn. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20