Navalny gaat in hongerstaking en eist doktersbezoek

De gevangengenomen Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft via een handgeschreven brief op zijn Instagramaccount aangekondigd dat hij in hongerstaking gaat tot hij de gewenste medische zorg heeft gekregen. 

‘Ik heb het recht om een dokter te bellen en medicijnen te krijgen. Ze geven me noch het een noch het ander’, schrijft Navalny in de brief, die gedeeld werd via zijn advocaten. ‘De rugpijn heeft zich verplaatst naar mijn been. Delen van mijn rechterbeen en nu ook van mijn linkerbeen hebben hun gevoeligheid verloren. Grapjes terzijde, maar dit is nu al vervelend.’

Eerder deze maand werd Navalny overgebracht naar de strafkolonie IK-2, zo’n 100 kilometer ten oosten van Moskou. Vorige week liet de 44-jarige oppositieleider ook al weten dat hij leed aan hevige pijn in zijn rug en benen, maar dat medische hulp hem werd geweigerd. 

‘In plaats van medische hulp, word ik gemarteld met slaaptekort (ze maken me 8 keer per nacht wakker), en door de toezichthouders die de activistische veroordeelden (aka ‘geiten’) overhaalt om gewone veroordeelden te intimideren zodat ze niet rond mijn bed schoonmaken’, zei Navalny afgelopen woensdag.

Artsen lanceren petitie

Verschillende Russische artsen lanceerden onlangs een online petitie waarin ze de gevangenisautoriteiten oproepen om Navalny te laten behandelen door een arts buiten de gevangenis. 

‘We vrezen het ergste. Een patiënt in deze toestand laten kan leiden tot ernstige gevolgen voor de gezondheid, waaronder een onomkeerbaar, geheel of gedeeltelijk verlies van de functies van de onderste ledematen’, schreven ze. 

Navalny zegt enkel Ibuprofen en een crème gekregen te hebben voor zijn aandoeningen. Hij vreest nu voor een amputatie van zijn beide benen. ‘Ik wil niet beide benen verliezen’, schreef hij in een bericht op Instagram. ‘Het zou niet eerlijk zijn. Iedereen heeft twee benen en ik zou er geen meer hebben.’

‘Stabiele conditie’

De Russische gevangenisautoriteiten zeiden vorige week daarentegen na een onderzoek dat Navalny in een ‘stabiele en bevredigende’ conditie is.

Navalny moet de resterende 2,5 jaar van zijn gevangenisstraf uitzitten in de strafkolonie omdat hij had nagelaten zich te melden bij de Russische autoriteiten terwijl hij voorwaardelijk vrij was. De oppositieleider verbleef in Duitsland nadat hij was vergiftigd met een zenuwgif. Volgens Navalny zit Rusland achter de aanslag op zijn leven. Vorige maand had een rechter zijn gevangenisstraf nog ingekort met 1,5 maand.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20