Rechtbank in Moskou kort gevangenisstraf Navalny in met 1,5 maand

Een rechtbank in Moskou heeft de gevangenisstraf van de 44-jarige oppositieleider Alexej Navalny in beroep bevestigd. De rechter heeft wel beslist om de straf van Navalny te verminderen met anderhalve maand.

Een rechtbank in Moskou heeft zaterdag het beroep van de Russische oppositieleider Alexei Navalny tegen zijn gevangenisstraf verworpen. De man werd eerder deze maand beschuldigd tot een gevangenisstraf van 2,8 jaar.

Straf inkorten

De rechter heeft wel beslist om de straf in te korten met anderhalve maand. Die heeft dat gedaan omdat Navalny in 2015 al anderhalve maand onder huisarrest heeft doorgebracht.

Navalny moest de gevangenis in omdat hij had nagelaten zich te melden bij de Russische autoriteiten terwijl hij voorwaardelijk vrij was. De oppositieleider verbleef in Duitsland nadat hij was vergiftigd met een zenuwgif. Volgens Navalny zit Rusland achter de aanslag op zijn leven.

Navalny hoort vandaag naar verwachting ook de uitspraak in een smaadzaak, waarin aanklagers om een boete van omgerekend 10.600 euro hebben gevraagd.

Protest tegen arrestatie

Sinds de terugkeer van Navalny naar Rusland, het moment waarop hij werd opgepakt door de Russische autoriteiten, laaien de gemoederen in Rusland hoog op. Mensen komen op straat om te protesteren tegen de opsluiting van de oppositieleider. Begin deze maand zijn er ongeveer 5.000 demonstranten opgepakt. Uit verschillende reportages en getuigenissen is ondertussen gebleken dat ze soms dagenlang werden opgesloten in erbarmelijke omstandigheden.

Europa heeft ook al meermaals kritiek geuit op de opsluiting van Navalny. Dat heeft al enkele keren voor spanningen gezorgd tussen de grootmachten. Zo heeft Sergey Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, in een recent interview laten weten dat zijn land bereid is de banden met Europa door te knippen, indien nodig.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20