Rusland kreunt onder aanhoudende protesten: 5.000 pro-Navalny betogers opgepakt

In alle elf tijdzones van Rusland werden zondag opnieuw protesten tegen president Vladimir Poetin gehouden. Meer dan 5.000 demonstranten die zich uitspraken tegen de opsluiting van oppositieleider Alexei Navalny werden aangehouden.

Een nieuwe week vol onrust breekt aan voor Rusland. De protestbeweging tegen president Vladimir Poetin blijft onverbiddelijk aanzwellen. Het entourage van Alexei Navalny, een oppositieleider en beruchte tegenhanger van Poetin, riep dinsdag op om massaal te protesteren. Dit weekend kwamen er tienduizenden betogers samen in alle delen van het uitgestrekte land.

Navalny herstelde eerder deze maand in Berlijn van een vergiftiging. De Rus verbleef ongeveer vijf maanden in Duitsland om terug gezond te worden. De 44-jarige oppositieleider beschuldigde Poetin van de aanval op zijn leven en kwam verschillende keren met bewijs op de proppen. Op 17 januari werd Navalny tijdens zijn terugkeer naar Rusland onmiddellijk gearresteerd in de luchthaven van Moskou.

Hardhandig optreden

De politie van Moskou was dit weekend in de hoogste staat van paraatheid. Er werden doorheen de hele stad extra veiligheidsmaatregelen genomen tegen de geplande protesten. Zo werd het openbaar transport in de binnenstad stilgelegd en moesten winkels en horeca dicht blijven.

Toen de betogers toch opdaagden, trad de politie bijzonder brutaal op. Social media werden overspoeld met video’s waarop te zien was hoe de politie klappen uitdeelde en opgepakte betogers in busjes stak. Toch bleven de anti-Poetin-leuzen voor de rest van de dag doorheen de binnenstad klinken.

Recordaantal arrestaties

Op een gegeven moment kwamen een grote groep demonstranten zelfs in de buurt van de Matrosskaya Tishina-instelling, de gevangenis waar Navalny wordt vastgehouden. Hier werden de betogers snel uit elkaar gejaagd door een oprukkende politiemacht.

Minstens 5.038 personen werden opgepakt tijdens de betogingen, waarvan 1.600 in Moskou. Dit is het hoogste aantal arrestaties dat in het land ooit gemaakt is in één dag, volgens de Russische afdeling van Opendemocracy.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20