Russische politie doorzoekt appartement Navalny en pakt broer op

De Russische politie is het appartement van Kremlincriticus Aleksej Navalny en het hoofdkwartier van zijn anti-corruptieorganisatie in Moskou binnengevallen. Dat deden ze naar verluidt in het kader van een onderzoek naar vermeende inbreuken op de coronaregels tijdens de massale protesten van vorige week. 

De huiszoekingen kwamen er nadat tienduizenden aanhangers van oppositieleider Navalny afgelopen zaterdag de straat waren opgetrokken om de vrijlating van de Russische oppositieleider te eisen. Die laatste had zijn aanhangers opgeroepen tot protest nadat hij twee weken geleden werd gearresteerd bij zijn terugkeer uit Duitsland.

Volgens verschillende Russische media heeft de politie ook Navalny’s broer Oleg aangehouden, die eerder een gevangenisstraf van drieënhalf jaar uitzat wegens vermeende verduistering die volgens critici was bedoeld om de oppositie onder druk te zetten. Het is nog niet duidelijk waarom hij deze keer wordt vastgehouden.

Huiszoekingen

Toen de politie woensdagavond op de deur van Navalny’s appartement bonkte, riep zijn vrouw, Yulia Navalnaya, terug dat haar advocaat onderweg was. Maar de agenten braken vervolgens de deur open en doorzochten het huis, aldus de nieuwssite MBKh Media en de onafhankelijke Russische zender RTVi.

De politie doorzochten ook de kantoren van de Anti-Corruption Foundation, het team van Navalny dat onlangs naar buiten kwam met een documentaire waarin ze aantonen dat president Vladimir Poetin met illegaal verkregen geld een buitensporig luxueus paleis liet bouwen aan de Zwarte Zee.

De directeur van anti-corruptieorganisatie, Ivan Zhdanov, zei dat de politie de invallen leken uit te voeren in het kader van een onderzoek naar verschillende oproepen tot protesten, die in strijd zouden zijn met de coronaregels opgelegd door de overheid. 

Zhdanov schreef op Twitter dat Navalny’s appartement in het noorden van Moskou werd doorzocht en postte in een andere tweet een video waarin agenten op de deur bonken. ‘Een heleboel ‘zwaargewichten’ in maskers. Ze begonnen de deur open te breken’, tweette hij, eraan toevoegend dat ook Oleg zich in het appartement bevond.

‘Kremlin bang voor Navalny’

In zijn eerste persconferentie in Washington DC sinds zijn aanstelling als minister van Buitenlandse Zaken uitte Antony Blinken zijn ‘diepe bezorgdheid’ over de behandeling van Navalny en de mensenrechtensituatie in Rusland in het algemeen.

‘Het blijft voor mij opvallend hoe bezorgd en misschien zelfs bang de Russische regering lijkt te zijn voor één man, de heer Navalny’, zei Blinken. ‘Zijn stem is de stem van vele, vele, vele Russen en die moet gehoord worden, niet gemuilkorfd.’

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Sophie Wilmès, reageerde eerder ook al op de arrestatie van Navalny op Twitter. ‘Onze boodschap wat de arrestatie van Aleksej Navalny betreft, is krachtig. Zijn rechten moeten gerespecteerd worden. Hij moet vrijgelaten worden’, schreef ze.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20