De weelde en louche financiering van ‘Poetins Paleis’: video van Russisch oppositieleider Navalny gaat viraal

Een documentaire waarin het anti-corruptieplatform van de Russische oppositieleider Alexei Navalny wil aantonen dat president Vladimir Poetin met illegaal verkregen geld een buitensporig luxueus paleis liet bouwen aan de Zwarte Zee, is op twee dagen tijd al meer dan 40 miljoen keer bekeken op Youtube.

Navalny’s team zette de twee uur durende documentaire online vlak nadat hij zondagavond werd opgepakt op de Russische luchthaven. De Kremlincriticus keerde terug naar zijn thuisland nadat hij enkele maanden in Duitsland herstelde, na een moordpoging door vergiftiging met het zenuwgas novitsjok. Navalny beschuldigt Poetin ervan achter de aanslag op zijn leven te zitten.

‘Grootste smeergeldaffaire uit de geschiedenis’

In de video beweren de onderzoekers dat ze ‘Poetins grootste geheim’ onthullen. Het paleis en het domein zouden in totaal 100 miljard roebel gekost hebben (1,13 miljard euro). Volgens de makers is het betaald middels ‘de grootste smeergeldaffaire uit de geschiedenis’.

Het onderzoek beweert dat de oligarchen uit Poetins dichte kring het paleis gefinancierd hebben met clandestiene fondsen, in ruil voor allerlei gunsten en overheidscontracten. Aangezien die figuren aan het hoofd staan van de Russische staatsbedrijven zou het in de praktijk gaan om belastingsgeld. De Russische veiligheidsdienst FSB zou zo’n 70 vierkante kilometer aan grond bezitten rond het paleis, en instaan voor de bewaking.

Stripclub en ijshockeypiste

Het onderzoeksteam heeft de grondplannen bemachtigd, en op basis daarvan een 3D-impressie gemaakt van hoe het paleis er uitziet. Volgens Navalny herbergt Poetins persoonlijke Versailles een casino, een bioscoop, een ijshockeypiste, en zelfs een stripclub.

De stripclub in ‘Poetins paleis’ – Afbeelding: palace.navalny.com

‘Het is omringd door een ondoordringbare omheining, het heeft een eigen haven, eigen beveiliging, een kerk, een eigen vergunningssysteem, een no-flyzone en zelfs een eigen grenscontrolepost’, zegt Navalny in de documentaire.

‘Het is een aparte staat binnen Rusland’, voegt hij eraan toe. ‘En in deze staat is er een enkele, onaantastbare tsaar: Poetin.’

3D-impressie van het binnenzwembad – Afbeelding: palace.navalny.com

Het Kremlin ontkent dat het complex eigendom van de president is. Beweren dat federale agenten een enorm paleiscomplex aan de kust van de Zwarte Zee bewaken, is ‘pure onzin’, zegt woordvoerder Dmitry Peskov.

Afbeelding: palace.navalny.com

Vol in de tegenaanval

Journalisten zijn al eerder op ‘Poetins paleis’ gestoten, maar nog nooit eerder werd het zo goed in kaart gebracht, laat staan dat de details van de financiering ervan werden onthuld. Wat schandalen op het hoogste niveau blootleggen betreft, is het onderzoeksteam van de grootse luis in Poetins pels niet aan haar proefstuk toe. Naast politicus is Navalny zelf een bekwame, zij het activistische, onderzoeksjournalist. Al jaren legt hij en zijn team met nauwgezet onderbouwde dossiers en virale video’s de corruptie binnen Poetins regime bloot.

Dit is het grootste corruptieonderzoek van zijn platform tot nog toe. Met de publicatie van de video gaat Navalny’s team rechtstreeks in de tegenaanval tegen het proces dat binnenkort tegen de oppositieleider zal worden gevoerd. Navalny wist namelijk dat hij gearresteerd zou worden, maar koos er toch voor om terug te keren om oppositie te voeren tegen Poetin.

De Russische gevangenisdienst FSIN bevestigde vorige week al dat de politieke activist gezocht wordt omdat hij zich niet regelmatig meldde bij de autoriteiten. Die dienst vraagt een rechtbank in Moskou om een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 1/2 jaar nu om te zetten in een effectieve straf. Die was hem opgelegd vanwege vermeende verduistering van geld bij ondernemingen. Navalny beweert dat die aanklacht politiek gemotiveerd is. Volgens zijn advocaat dreigt hij voor jaren in de cel te verdwijnen.

De documentaire begint met een oproep om zaterdag massaal op straat te komen over heel Rusland. Er worden grote demonstraties verwacht in verschillende steden, ondanks het feit dat dat de Russische veiligheidsdiensten de betogingen hebben verboden. Sinds zijn arrestatie afgelopen zondag zijn ook heel wat aanhangers van Navalny opgepakt. Naar alle verwachting zullen de stoottroepen zaterdag dus hard optreden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20