Kremlincriticus Alexei Navalny gearresteerd bij thuiskomst in Moskou

De Russische oppositieleider Alexei Navalny is zondag in Moskou gearresteerd bij zijn terugkeer uit Duitsland. Daar werd hij 5 maanden lang verzorgd, nadat hij het slachtoffer was geworden van een moordaanslag.

Navalny is de meest prominente tegenstander van Vladimir Poetin. Op 20 augustus werd hij in Siberië vergiftigd met novitsjok, een zenuwgas uit het Sovjettijdperk.

Vorige maand toonde onderzoekscollectief Bellingcat aan hoe een eliteteam van de FSB, de Russische inlichtingendienst, de politieke rivaal van Poetin drie jaar lang geschaduwd heeft. Onder meer de identiteit van de geheim agenten werd onthuld. Aan de hand van telefoondata en vluchtgegevens toonden de onderzoeksjournalisten zelfs aan dat zijn belagers in de buurt waren op het moment dat Navalny vergiftigd werd met het zenuwgas novitsjok.

Arrestatie niet echt een verrassing

De arrestatie van Navalny is allerminst een verrassing. Hijzelf verwachtte al te worden opgepakt. De Russische gevangenisdienst FSIN bevestigde vorige week dat Navalny gezocht wordt omdat hij zich niet regelmatig meldde bij de autoriteiten. Die dienst vraagt een rechtbank in Moskou om een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 1/2 jaar nu om te zetten in een effectieve straf. Die was hem opgelegd vanwege vermeende verduistering van geld bij ondernemingen. Hij dreigt alsnog voor jaren in de cel te verdwijnen, aldus zijn advocaat.

Navalny werd gevangen genomen nadat zijn vlucht in de Russische hoofdstad was geland. Het vliegtuig landde wel op een andere luchthaven dan gepland. Mogelijk wilde men journalisten en aanhangers die de terugkeer van Navalny wilden meemaken, te slim af zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20