Duitsland heeft bewijs dat Russisch oppositieleider Navalny vergiftigd is

Aleksej Navalny, de leider van de oppositie in Rusland, is vergiftigd. Dat zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken in een persconferentie.

Navalny zou volgens de mededeling vergiftigd zijn met het zenuwgas novitsjok, konden Duitse dokters die hem onderzochten achterhalen. ‘Er is geen twijfel meer over’, klonk het.

Novitsjok is een familie van zenuwgassen die wordt gebruikt in chemische wapens. Het is een van de dodelijkste zenuwgassen ter wereld. Het werd eerder al gebruikt om de Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter te vermoorden.

Patiënten sterven meestal aan een hartaanval of verstikking omdat het gas zorgt dat bepaalde stoffen niet meer kunnen afgebroken worden. Dat doet de longen vollopen met vloeistof, waarna er ademhalingsproblemen ontstaan en de patiënt overlijdt.

‘Te veel gedronken’

Navalny, de belangrijkste oppositieleider in Rusland, stortte een paar weken geleden tijdens een campagne plots in elkaar en hij vertoonde tekenen van vergiftiging. Hij werd meteen overgebracht naar een Siberisch ziekenhuis, waar de dokters ontkenden dat hij vergiftigd zou geweest zijn. Ze hielden het op ‘te veel gedronken’. Daarna werd hij overgebracht naar Duitsland.

Navalny deinst er niet voor terug om zich geregeld kritisch uit te laten over Poetin. Net daarom belandde hij al meermaals in de cel. Hij werd ook al eens eerder vergiftigd.

In juni nog bekritiseerde hij het referendum dat Poetin het recht geeft om nog twee ambtstermijnen president te blijven. Navalny sprak toen van een ‘coup’ en ‘schending van de grondwet’.

Meer