Tientallen aanhangers Navalny opgepakt bij betogingen in Rusland

Aanhangers van de gevangengenomen Kremlincriticus Aleksej Navalny zijn op verschillende plaatsen in Rusland de straat opgetrokken om de vrijlating van de Russische oppositieleider te eisen. Tientallen betogers zijn opgepakt. 

Navalny riep zijn aanhangers op tot protest nadat hij vorig weekend werd gearresteerd bij zijn terugkeer uit Duitsland. Daar werd hij vijf maanden lang verzorgd nadat hij in augustus bestookt was met een gif dat ooit als chemisch wapen werd ontwikkeld.

Zijn oproep viel niet in dovemansoren. In het oosten van Rusland, waar de protesten als eerste begonnen, trokken betogers vandaag de straat op. In het hele land zouden er de hele dag ongeveer 90 protesten gepland zijn. 

‘Illegale bijeenkomsten’

Op videobeelden uit Vladivostok, een grote stad in het oosten van Rusland, is te zien hoe oproerpolitie een groep demonstranten de straat uit jaagt. Andere video’s genomen door betogers in Chabarovsk tonen hoe ze temperaturen van -14 graden Celsius trotseren en ‘Schande!’ en ‘Bandieten!’ roepen.

Dat doen ze ondanks eerdere waarschuwingen van de politie dat de bijeenkomsten illegaal zijn en dat ze ‘onmiddellijk zullen worden onderdrukt’. De politie heeft naar verluidt al tientallen mensen aangehouden in de twee zuidoostelijke steden. In Moskou heeft de politie ook al barricades opgeworpen rond het Poesjkinskaja-plein in het centrum van de hoofdstad tegen een mogelijk protest dat vandaag gepland staat. 

Poetins paleis

De Russische gevangenisdienst FSIN vraagt een rechtbank in Moskou om een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3,5 jaar voor Navalny nu om te zetten in een effectieve straf. Die was hem opgelegd vanwege vermeende verduistering van geld bij ondernemingen. Hij dreigt alsnog voor jaren in de cel te verdwijnen, aldus zijn advocaat.

Het team van Navalny publiceerde eerder deze week een video waarin de oppositieleider wil aantonen dat president Vladimir Poetin met illegaal verkregen geld een buitensporig luxueus paleis liet bouwen aan de Zwarte Zee.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20