Rusland is bereid om de banden met de Europese Unie door te knippen

De spanningen tussen de Europese Unie (EU) en Rusland lopen hoog op. Uit een fragment van een interview op de site van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat Sergey Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, bereid is om de banden met EU door te knippen indien nodig.

Op de vraag of Rusland afstevent op een breuk met de EU, antwoordde Lavrov in het interview: ‘We gaan ervan uit dat we er klaar voor zijn. Een breuk zal er komen wanneer we opnieuw sancties opgelegd krijgen in bepaalde sectoren die risico’s inhouden voor onze economie,’ aldus een vertaling van de reactie door Reuters.

Volgens de Russische minister wil Rusland zich niet isoleren van de rest van de wereld, maar moet het land wel klaar zijn om die stap te zetten. ‘Indien je vrede wenst, moet je je voorbereiden op een oorlog’, luidt zijn redenering.

Omstreden bezoek aan Moskou

Het geluidsfragment komt een week na het omstreden bezoek van de Europese topdiplomaat ­Josep Borrell aan Moskou. Tijdens dat bezoek heeft hij Lavrov ontmoet. Al verliep die ontmoeting allesbehalve vlot. Zo werden tijdens dat bezoek drie Europese diplomaten uitgewezen uit Rusland.

In een persconferentie na de ontmoeting tussen de twee politici was Lavrov bijzonder scherp voor de EU. Hij noemde de EU een onbetrouwbare partner en hekelde de westerse kritiek in de zaak-Navalny. Borrell bood weinig tot geen weerwerk. Er werd vooraf nog druk uitgeoefend op de Europese diplomaat om niet naar Moskou af te zakken, tevergeefs.

‘Een agressief geënsceneerde persconferentie en de uitwijzing van drie EU-diplomaten tijdens mijn bezoek wijzen erop dat de Russische autoriteiten deze kans op een constructievere dialoog met de EU niet hebben willen aangrijpen’, zei Borrel na zijn bezoek aan Rusland. Daarom zal hij voorstellen doen voor nieuwe sancties. Op 22 februari buigen de ministers van Buitenlandse Zaken zich erover, de Europese leiders beslissen op hun top in maart.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20