Kremlin-criticus Navalny al 15 kilo kwijt sinds opsluiting: gevangenis dreigt hem te dwingen om te eten

Het gaat niet goed met de Russische oppositieleider Alexei Navalny. Sinds zijn opsluiting is hij volgens zijn bondgenoten al 15 kilogram afgevallen. Navalny houdt een hongerstaking omdat hij niet goed behandeld wordt in de gevangenis. ‘Ze dreigen nu hem te dwingen om te eten’, aldus de bondgenoten.

De hongerstaking van Navalny is eind maart van start gegaan. De protestactie is er gekomen nadat Navalny niet de nodige medische zorgen heeft gekregen voor zijn acute rug- en beenpijn. Volgens de gevangenisautoriteiten zijn die beschuldigingen niet juist en is het Navalny die alle medische zorgen heeft geweigerd omdat er niet werd ingegaan op zijn vraag om behandeld te worden door een dokter naar keuze.

‘In plaats van medische hulp, word ik gemarteld met slaaptekort (ze maken me 8 keer per nacht wakker), en door de toezichthouders die de activistische veroordeelden (aka ‘geiten’) overhaalt om gewone veroordeelden te intimideren zodat ze niet rond mijn bed schoonmaken’, liet hij eind maart weten.

15 kilo verloren

Navalny werd eerder deze maand wel opgenomen in het ziekenhuis omdat hij last had van een hoge koorts en hevige hoestbuien. Zijn bondgenoten hebben via zijn Twitteraccount laten weten dat Navalny maandag het ziekenhuis heeft mogen verlaten.

Volgens diezelfde berichten zou Navalny sinds zijn opsluiting al 15 kilo afgevallen zijn. De man weegt nu nog zo’n 77 kilo. Tussen zijn opsluiting en hongerstaking was hij al 8 kilo afgevallen. Sinds de start van zijn hongerstaking is hij dus nog eens 7 kilo verloren. ‘Hij is gedurende de eerste weken van zijn opsluiting al gewicht verloren omdat de bewakers hem van zijn slaap beroofd hebben’, aldus de bondgenoten.

De gevangenisautoriteiten ontkennen die beschuldigingen. Zo hebben ze onlangs gezegd dat Navalny’s toestand ‘bevredigend’ was en dat hij alle nodige behandelingen heeft gekregen. Desalniettemin eisen zijn bondgenoten dat hij behandeld wordt door een dokter naar keuze.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20