Google willigt 8 op 10 censuurverzoeken door Rusland in

Het Amerikaanse technologiebedrijf Google willigt meer dan 75 procent van de online censuurverzoeken van de Russische overheid in. Dat heeft Roskomnadzor, de Russische telecomregulator, bevestigd. Alexander Zharov, hoofd van Roskomnadzor, stelde in een commentaar momenteel tevreden te zijn over de resultaten van het overleg met Google.

Rusland koestert plannen om zijn internet aan een sterkere staatscontrole te onderwerpen. Daarbij zou de overheid ook de mogelijkheid krijgen om in noodgevallen de online verbindingen met de rest van de wereld door te knippen. Dat heeft de voorbije periode al tot herhaaldelijke protesten geleid.

Toegevingen

Roskomnadzor heeft in het verleden Google herhaaldelijk gesommeerd zich naar de Russische online wetgeving te schikken. De regulator eiste dat het bedrijf in Rusland de zoekopdrachten van zijn gebruikers langs contentfilters van de overheid zou omleiden. Er is niet bekend in welke mate Google die verplichtingen zou hebben gevolgd, maar Alexander Zharov zei recent tevreden te zijn over de actuele dialoog met Google.

“De opmerkingen van Zharov lijken te betekenen dat Google in Rusland niet langer een vervolging wegens inbreuken tegen de censuurwetgeving lijkt te riskeren,” zeggen experts. “Het is echter onduidelijk welke partij hierbij eventuele toegevingen heeft gedaan.”

Eerder was gemeld dat Google weigerde om zich bij de censuur van de Russische overheid neer te leggen. In december vorig jaar had Roskomnadzor het bedrijf nog tot een boete van 500.000 roebel – ongeveer 6.750 euro – veroordeeld. De sanctie was opgelegd omdat Google zijn zoekmachine niet aan de Russische contentfilters had gekoppeld.”

“Bij een volgende inbreuk zou het bedrijf een maximale sanctie van 700.000 roebel riskeren. Die straf zou echter minder dan 0,00001 procent bedragen van de jaaromzet van Alphabet, het moederbedrijf van Google. Russische internetbedrijven – zoals Yandex, Sputnik and Mail.ru – hebben zich wel naar de eisen van de autoriteiten geschikt.”

Censuur

De Russische autoriteiten werken aan de introductie van een nieuw internet-wetgeving. De nieuwe wetten zou de overheid een strikte controle over de webinhoud garanderen. Alle Russische webverkeer zou daardoor worden gekanaliseerd langs systemen die door de autoriteiten worden beheerd.

Dit roept de vrees op dat de Russische regering het medium zou proberen in te zetten om kritiek te onderdrukken. In extreme gevallen zou de Russische overheid kunnen beslissen om Google te blokkeren. Dat is momenteel het geval in China.

Google besliste begin dit decennium om zich uit China terug te trekken. Het bedrijf had het land beticht van controle en censuur. Recent deden echter een aantal berichten de ronde dat Google werkte aan een gecensureerde versie van zijn zoekmachine. Op die manier zou een terugkeer naar de Chinese markt worden voorbereid.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20