Fotograaf Mohammed Salem wint World Press Photo van het jaar

Het World Press Photo Contest heeft opnieuw plaatsgevonden. Daarbij heeft een foto die de oorlog in Gaza toont de hoogste eer gewonnen. Dat kondigde de organisatie uit Amsterdam vandaag aan. De bekroonde foto werd gemaakt door Mohammed Salem, een fotograaf van Reuters die eerder al een prijs won in dezelfde competitie.

In het nieuws: Zoals elk jaar is ook dit jaar de prijs voor beste persfoto van het jaar uitgedeeld. Deze keer gaat het om een foto met de titel Een Palestijnse vrouw omhelst het lichaam van haar nichtje van fotograaf Mohammed Salem.

De foto toont een Palestijnse vrouw die het lichaam van haar jonge nichtje, Saly, wiegt. Saly werd samen met haar moeder en zus gedood toen een Israëlische raket hun huis trof. Het beeld werd op 2 november vorig jaar genomen in Khan Younis. De fotograaf, die zelf Palestijns is, beschrijft de foto als “een krachtig en verdrietig moment dat de bredere betekenis van wat er in de Gazastrook gebeurt, samenvat.”

Waarom is dit belangrijk?

Salem hoopt met deze erkenning dat de wereld zich meer bewust zal worden van de menselijke tragedie van oorlog, met name de verwoestende impact ervan op kinderen. De World Press Photo Contest van 2024 ontving meer dan 60.000 inzendingen van meer dan 3.800 fotografen uit 130 landen. De selectie van winnende foto's benadrukt niet alleen de kracht van visuele journalistiek, maar brengt ook de meest urgente kwesties van onze tijd onder de aandacht, waaronder het voortdurende conflict in Gaza. Deze winnende foto benadrukt op indrukwekkende wijze de tragische menselijke tol van het voortdurende geweld en conflict in de regio.
Meer