Tumult bij grootste Zuid-Koreaanse entertainmentbedrijf HYBE: CEO van dochterbedrijf ADOR probeerde zich op malafide wijze uit te kopen

De Zuid-Koreaanse entertainmentgigant HYBE, bekend als het moederbedrijf van toonaangevende labels zoals BIGHIT MUSIC (het thuis van BTS en TXT), Pledis Entertainment (met SEVENTEEN onder zijn vleugels) en ADOR (met NewJeans als haar vlaggenschip), staat momenteel in het middelpunt van de belangstelling vanwege interne spanningen tussen het management van HYBE en Min Hee-jin, de CEO van ADOR.

HYBE, verantwoordelijk voor het succes van wereldberoemde acts zoals BTS en LE SSERAFIM, heeft onlangs voor opschudding gezorgd in de Zuid-Koreaanse entertainmentsector door een onderzoek aan te kondigen naar Min Hee-jin, de CEO van het dochterbedrijf ADOR, dat momenteel uitsluitend de meidengroep NewJeans vertegenwoordigt. Volgens HYBE heeft Min Hee-jin de afgelopen maanden pogingen ondernomen om ADOR los te maken van HYBE, en er zijn vermoedens gerezen over haar handelswijze in deze kwestie.

Min Hee-jin

Min Hee-jin begon haar carrière bij het Zuid-Koreaanse agentschap SM Entertainment, waar ze betrokken was bij de managementactiviteiten van gerenommeerde groepen zoals Red Velvet, Girls’ Generation, SHINee en EXO. In 2019 maakte ze de overstap naar HYBE, een van de belangrijkste rivalen van SM Entertainment.

In 2021 werd ADOR opgericht als het eerste onafhankelijke agentschap onder de vleugels van HYBE. Onder dit label werd de meidengroep NewJeans in 2022 gelanceerd, die al snel een opmerkelijk succes werd dankzij haar frisse geluid en een groot aantal fans wist te verzamelen. Het succes van NewJeans wordt deels toegeschreven aan de expertise van Min Hee-jin.

Binnen een tijdsbestek van minder dan twee jaar is NewJeans uitgegroeid tot een van de belangrijkste activa van HYBE en heeft het aanzienlijke inkomsten gegenereerd, niet alleen door muziekverkopen, maar ook via samenwerkingen met merken zoals Coca-Cola en Levi’s, en door het creëren van het officiële nummer voor het League of Legends wereldkampioenschap.

Onderzoek

Het recente onderzoek van HYBE heeft betrekking op vermeende pogingen van Min Hee-jin om haar aandeel in ADOR te vergroten, waarbij 80 procent momenteel in handen is van HYBE en 20 procent in handen is van Min Hee-jin en andere leidinggevenden van ADOR. Volgens berichten in de Zuid-Koreaanse media heeft een auditteam van HYBE maandagochtend de kantoren van ADOR doorzocht op zoek naar documenten die deze vermoedens kunnen bevestigen. Een woordvoerder van HYBE heeft verklaard dat het bedrijf “onderzoek doet naar de leidinggevenden van ADOR vanwege vermoedens dat zij probeerden de controle over het dochterbedrijf over te nemen”.

Er zijn ook geruchten dat Min Hee-jin bedrijfsinformatie en persoonlijke gegevens van artiesten van HYBE heeft gelekt om zo druk uit te oefenen op het label.

Reactie Min Hee-jin

Min Hee-jin heeft in een verklaring gereageerd op het nieuws over het onderzoek. Ze bekritiseerde het concept en het thema van een nieuwe meidengroep van Belift Lab, een ander label onder HYBE, omdat deze te veel zou lijken op NewJeans. Ze beschuldigde HYBE ervan het succes van NewJeans te ondermijnen en beweerde dat de nieuwe groep, genaamd ILLIT, elementen van NewJeans zou kopiëren, van kapsels en make-up tot outfits en choreografieën.

Min Hee-jin legt de schuld bij Bang Si-hyuk, de oprichter van BigHit Entertainment, waaruit HYBE is voortgekomen, en beweert dat ADOR een formele klacht heeft ingediend tegen HYBE en Belift Lab vanwege de vermeende inbreuk. Ze ontkent echter dat ze heeft geprobeerd het bedrijf over te nemen.

Deze ontwikkelingen werpen een schaduw over de eens zo succesvolle samenwerking tussen HYBE en ADOR, en werpen vragen op over de toekomstige richting van het label en zijn dochterondernemingen.

Meer