Republikeins coronanoodplan geraakt (nog) niet door Senaat

De Amerikaanse Democraten stemden zondagavond onze tijd tegen het noodplan dat president Donald Trump voorstelde om de economische impact van het coronavirus covid-19 te beperken.

De voornaamste kritiek is dat het plan te weinig doet voor werknemers en te veel voor bedrijven. Het vermindert bedrijfsbelastingen, verstrekt zware leningen aan bedrijven en draait de versoepelde regels rond betaald verlof deels terug. Daarnaast krijgen alle Amerikanen wel automatisch geld op hun rekening. Daar trekken de Republikeinen 250 miljard dollar voor uit. En bepaalde werknemers krijgen 39 weken werkloosheidsverzekering. In totaal zou het plan zo’n 2.000 miljard dollar kosten.

Toch zijn de Democraten niet tevreden. De stemming in de Senaat liep uit op een gelijkstand: 47 voor, 47 tegen. Ze vinden dat covid-19 een structureel langetermijnplan vraagt en geen plotse instroom van subsidies.

Goedkoper plan

Ze presenteren dan ook hun eigen plan, dat iets goedkoper is, maar een aantal van dezelfde ideeën heeft, volgens Politico. De Democraten geven ook meer geld aan de gezondheidssector.

Maandag is de deadline om een coronaplan door de Senaat te krijgen, besliste Senaatsleider Mitch McConnell. De kans dat een van de twee plannen maandag gestemd raakt, is echter nogal klein.

Zondagavond raakte ook bekend dat Trump van plan is om oudere, ‘niet-gewelddadige’ gevangenen vrij te laten, zodat er meer plaats komt in gevangenissen en gevangenen niet te dicht op elkaar zitten. Er werd eerder al gewaarschuwd dat covid-19 een risico kan vormen voor gevangenen.

Meer