Trump lanceert noodplan van 2.000 miljard dollar tegen corona

De Amerikaanse president Donald Trump onderneemt actie tegen de coronapandemie die ook de Amerikaanse economie begint aan te tasten. Hij investeert 2.000 miljard dollar in die economie.

Dat er een plan op komst was om de economische impact van het coronavirus covid-19 te milderen, was al bekend. Hoe groot dat plan ging zijn, was echter nog niet geweten. Trumps adviseur Larry Kudlow zegt vrijdag dat er een pakket van 2.000 miljard dollar aan maatregelen aankomt. Dat is zo’n 10 procent van het bruto binnenlands product (bbp) volgens Kudlow.

Welke maatregelen het pakket bevat, is nog niet duidelijk. Kudlow liet wel weten dat voor kleine bedrijven een deel van hun belastingen op loon wordt kwijtgescholden.

Derde keer

Het is het derde pakket dat Trump aankondigt in korte tijd. Eerder deze week kwam hij met een plan van 100 miljard dollar naar buiten. Dat geeft onder meer extra betaald verlof aan werknemers en maakt geld vrij voor gratis coronatesten. En eerder deze maand tekende hij een deal van 8 miljoen, die gezondheidswerkers en onderzoekers steunt.

Covid-19 slaat ook in de Verenigde Staten wild om zich heen. Het land telt ondertussen 19.000 besmettingen en 260 doden. 45 van de 50 staten hebben alle scholen en horeca al gesloten. Californië en New York zijn allebei in lockdown. Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal zal de crisis de VS 5 miljoen jobs kosten.

Meer