‘Remdesivir heeft geen impact op sterftecijfer’

Is remdesivir, de virusremmer van farmareus Gilead, dan toch niet de redder tegen corona? In een langverwachte studie van de WHO tempert de organisatie de verwachtingen bij remdesivir.

Op intensieve zorgen krijgt u het. Trump kreeg het toegediend. Volgens Gilead is het de gouden standaard van de virusremmers tegen het coronavirus. Maar de wereldgezondheidsorganisatie is minder enthousiast. Volgens haar heeft remdesivir nauwelijks effect op de sterftecijfers.

Sterftecijfer

Om eerlijk te zijn, ligt dat in de lijn van de verwachtingen. De eerste grote studie die de werking van remdesivir aantoonde, gaf ook meteen aan dat het sterftecijfer niet werd ingeperkt. Wat remdesivir wel doet, bij patiënten die beginnende longklachten hebben, is de ziekenhuistijd inperken.

Dat ligt aan de opzet van het medicijn: als het op tijd toegediend wordt, zorgt het ervoor dat het virus zich niet meer kan dupliceren. Hoe sneller dat gebeurt, hoe sneller het virus teruggedrongen kan worden.

In de WHO-studie staat dat er 2.750 patiënten die in het ziekenhuis aan de beademing lagen, het middel kregen, gedurende tien dagen. Er bleek geen effect op de mortaliteit.

Aantal dagen op IZ

Wat uit de studie van de WHO wel blijkt, is dat ook het aantal dagen dat patiënten minder in het ziekenhuis moeten doorbrengen, overdreven werd. Want ook daar ziet de wereldgezondheidsorganisatie eerder weinig effect.

Nochtans wordt remdesivir momenteel massaal gebruikt op de diensten intensieve zorgen, zowel bij ons als in het buitenland. Het geloof in remdesivir is groot, na Trumps genezing van Covid-19 was er zelfs een kort moment waarbij ziekenhuizen bang waren dat er niet genoeg doses voorzien waren. De topman van Gilead weerlegde toen die angsten. Een kuur van vijf dagen kost ongeveer 2.300 euro.

Meer