Coronamedicijn remdesivir onder vuur: ‘Fabrikant vraagt 300 keer de productieprijs’

Een alliantie van Republikeinen en Democraten in de VS stuurt een brief aan president Donald Trump met de vraag om farmabedrijf Gilead het patent op het coronamedicijn remdesivir af te nemen. De producent zou veel te veel vragen voor zijn behandeling, die ook in België zal worden gebruikt.

Remdesivir, de hoop van heel wat overheden om Covid-19-patiënten te behandelen, zou te veel kosten. Volgens de Britse farmacoloog Andrew Hill kost één flesje maar 1 dollar om te maken, terwijl Gilead 390 dollar per flesje vraagt. Bovendien bestaat een volledige behandeling uit zes flesjes, wat op 2.340 dollar (1.991 euro) komt.

Gilead zegt dat die berekeningen niet kloppen, maar in India staat remdesivir niet onder patent en daar is een ander farmabedrijf bezig met een generische versie van het middel, die maar 360 euro zal kosten voor een volledige behandeling.

Ebola

Amerikaanse politici binden de kat de bel aan en schreven een brief aan president Trump met de vraag om het patent op remdesivir af te nemen van Gilead. Zo kan ieder bedrijf zijn eigen generische, en dus waarschijnlijk goedkopere, versie maken. Hun argumentatie berust er vooral op dat Gilead al zoveel belastinggeld heeft gekregen om het middel te produceren en nu nog eens zoveel vraagt. Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid berekende dat Gilead ongeveer 70 miljoen dollar aan publiek geld kreeg.

Gilead ‘is teleurgesteld’ over de brief en zegt dat het patent afnemen een slecht idee is. ‘Het zal er zeker niet toe leiden dat het medicijn sneller geproduceerd wordt’, zegt een woordvoerder. Het duurt zes tot twaalf maanden om één behandeling van het intraveneuze medicijn te ontwikkelen.

Remdesivir was oorspronkelijk bedoeld als ebolamedicijn, maar blijkt nu ook te werken tegen Covid-19. Uit onderzoek bij 1.063 patiënten bleek dat ze vier tot vijf dagen sneller het ziekenhuis konden verlaten na een behandeling met het middel.

Voorlopig goedgekeurd in Europa

Ook België zal remdesivir gebruiken in ziekenhuizen. Begin juni keurde Europa het geneesmiddel voorlopig goed, wat betekent dat het tijdelijk mag gebruikt worden, maar dat Gilead nog extra informatie moet verschaffen over de langetermijneffecten. De EU onderhandelt nu met Gilead over een goede verdeling van remdesivir over de lidstaten.

Maar wees gerust: als het middel naar België komt en u moet het nemen, zal u persoonlijk geen 2.340 euro moeten betalen. Het grootste deel daarvan neemt de overheid voor zijn rekening. Maar dat neemt niet weg dat er heel wat belastinggeld zal vloeien naar een medicijn waarvan nog niet geweten is hoeveel levens het effectief zal redden en dat waarschijnlijk veel goedkoper zou kunnen zijn.

Trump reageerde nog niet op de vraag om het patent in te trekken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20