Coronamedicijn remdesivir krijgt goedkeuring van Europa

Remdesivir krijgt groen licht van het Europees Geneesmiddelenagentschap om Covid-19-patiënten die beademd worden te behandelen. Eind maart had voorzitter Guido Rasi al gehint op de mogelijke toestemming voor het middel.

Het coronamedicijn is een product van de Amerikaanse farmareus Gilead, die hoopte om ermee ebola te behandelen. Het middel bleek niet effectief tegen dat virus, maar is dus wel bruikbaar in de strijd tegen het nieuwe coronavirus. In april bleek al uit een Amerikaanse studie dat patiënten die het medicijn kregen tot 31 procent sneller ontslagen werden uit het ziekenhuis.

Volgend op het groene licht van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), moet enkel de Europese Commissie nog akkoord gaan dat het middel ingezet wordt. De zogenaamde marktautorisatie geldt voor één jaar, maar tegelijk moet de Amerikaanse producent nog onderzoek doen naar remdesivir. Tegen het einde van het jaar moet Gilead extra informatie aanleveren en rapporteren over mogelijke bijwerkingen.

Als de finale goedkeuring er is – naar verwachting volgt die binnen de week, dan mogen alle ziekenhuizen het medicijn kopen. Het middel zal hier bekend zijn onder de naam Veklury. Overigens blijft het nog in het duister tasten hoeveel dosissen de producent wil voorzien voor de Europese en specifieker de Belgische markt. Ook is het onduidelijk hoe snel Gilead een medicijn op grote schaal kan produceren.

Lees ook: Met remdesivir lijken we echt een geneesmiddel te hebben dat werkt tegen Covid-19

Meer