Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 14 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

EU onderhandelt over remdesivir met Gilead

Logo Business AM
Coronacrisis

02/07/2020 | Sofie Van Waeyenberghe | 3 min leestijd

Stella Kyriakides - isopix

De Europese Commissie is in gesprek met farmareus Gilead. Het bedrijf heeft een werkend coronamedicijn, remdesivir, waarvan de VS de overgrote meerderheid al gekocht hebben. Europa wil nu ook remdesivir voor de eigen landen reserveren.

De Europese Commissie overlegt met Gilead, de Amerikaanse farmagigant, om dosissen van het coronamedicijn remdesivir te voorzien voor de Europeanen.

Maandag raakte bekend dat de Verenigde Staten 500.000 dosissen van het medicijn hebben opgekocht. Dat is goed voor zowat 90 procent van de volledige productie van Gilead in juli, augustus en september.

Productiecapaciteit Gilead

Stella Kyriakides, de Europese Commissaris voor Gezondheidszorg, is onderhandelingen gestart met Gilead over de productiecapaciteit van het bedrijf en eventuele dosissen voor Europa. ‘Commissaris Kyriakides heeft verschillende gesprekken gehad met Gilead, waaronder over hun productiecapaciteit’, klink het in een officieel persbericht van de Europese Commissie.

‘De Commissie onderhandelt momenteel ook met Gilead over het reserveren van dosissen remdesivir voor de EU-lidstaten.’

Remdesivir, een antiviraal middel, werd ooit gezien als de oplossing voor ebola, maar faalde daarin. Het is het enige middel dat in de Verenigde Staten, onder een noodwet, is goedgekeurd voor gebruik bij coronapatiënten.

Remdesivir

Labo-onderzoek met remdesivir toont dat een behandeling met remdesivir patiënten met Covid-19 vier dagen sneller doet genezen. Er is een beperkte impact op patiënten die geen ernstige symptomen hebben. Er is ook geen invloed op de mortaliteit.

Na de mededeling van de Verenigde Staten heeft de Europese Commissie wel spoed gezet achter de marktautorisatie van remdesivir. Die zat al in een hogere versnelling, maar moet nu nog sneller verzekeren dat ook Europese ziekenhuizen toegang krijgen tot het middel.

Witte producten

Gilead gaf nog geen commentaar op de gesprekken met de Europese Unie. Er komen wel generische edities van remdesivir voor ontwikkelingslanden, maar de Europese Unie valt daar niet onder. Een kuur remdesivir zou 2.340 dollar kosten.

Vorige maand ontdekten onderzoekers aan de universiteit van Oxford dat een niet-gepatenteerde steroïde, dexamthasone, ook werkt tegen Covid-19.

Source: Financial Times


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks