Prominente Republikeinen scharen zich achter Biden

Voormalig Amerikaans president George Bush jr. en Mitt Romney, die Barack Obama uitdaagde in 2012, feliciteerden president-elect Joe Biden zondag. In de rest van de partij blijft het echter stil.

Bush noemde Joe Biden ‘een goede man, die zijn kans heeft gegrepen om te leiden en ons land te verenigen’. ‘Ik bied hem hetzelfde aan als ik bij presidenten Obama en Trump heb gedaan: mijn succeswensen en een uitgestoken hand om te helpen waar ik kan’, klonk het.

Hij feliciteerde ook Donald Trump met een ‘hard gevecht tijdens de campagne en zijn buitengewone prestatie om 70 miljoen stemmen binnen te halen. Dat zal doorsijpelen bij verkozen Republikeinen in alle echelons.’

De Republikein voegde daaraan toe dat Trump het recht heeft om rechtszaken op te starten, maar dat de overwinning van Biden duidelijk was.

‘Geen bewijs van fraude’

Senator Mitt Romney, die in 2012 opkwam tegen zittend president Barack Obama maar het onderspit moest delven, ging verder en vindt dat het land ‘zich achter Biden moet scharen’. Hij benadrukte ook dat hij nog geen bewijs heeft gezien van fraude. Romney hoopt op een iets gracieuzere exit dan nu verwacht wordt, ‘maar dat zit gewoon niet in de natuur van de man.’ Bij andere Republikeinse senatoren klonk het dat ‘de kandidaten hun verantwoordelijkheid moeten nemen en de uitslag aanvaarden’.

Maar in het grootste deel van de Republikeinse partij blijft het stil. Senaatsfractieleider Mitch McConnell heeft niets meer gezegd sinds vrijdag, toen al stilaan duidelijk werd dat Biden aan kop stond. De fractieleider in het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, herhaalde dat ‘elke stem geteld moet worden en elke hertelling moet gebeuren’. Trump zei zaterdag ook al dat ‘de verkiezing nog niet voorbij is’.

‘Media beslissen niet’

Lindsey Graham, al vier jaar lang een enthousiaste supporter van Trump, drukte erop dat Trump zich niet mag laten doen. ‘De media beslissen niet wie de president wordt. Als dat zo was, zou er nooit meer een Republikein president worden. Geef niet op, meneer de president, vecht hard’, klonk het.

Ook het Witte Huis is verdeeld over de uitslag. Een aantal adviseurs, waaronder schoonzoon Jared Kushner, blijven Trump pushen om juridische actie te ondernemen, terwijl onder meer zijn vrouw Melania hem al heeft gevraagd om de overwinning van Biden te erkennen.

Trump wil voorlopig niet aanvaarden dat hij de verkiezingen verloren heeft en maakt gewag van fraude. Bewijzen daarvoor heeft hij niet. Hij zit nog tot 20 januari in het zadel, maar het ziet er niet naar uit dat hij uit zichzelf zal opstappen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20