Charme: 8 trucs om jezelf onweerstaanbaar te maken

Van zodra je ergens binnenwandelt, duurt het exact 12 seconden vooraleer mensen zich een oordeel over je zullen vormen. Gelukkig zijn er trucjes om jezelf onweerstaanbaar te maken, zodat ze ook van jou meteen een goede indruk krijgen. “Hij of zij heeft charme,” wordt dan gezegd.

Sommige mensen hebben maar een paar minuten nodig om nieuwe vrienden te maken en contacten te leggen. We noemen die eigenschap dus ‘charme’, maar hoe doen ze dat dan? En waarom moeten anderen zo hard hun best doen? Het klinkt misschien verrassend, maar er zit voor een groot deel ook een wetenschappelijke verklaring achter die charme.

Minder dan een tiende van een seconde moet iemand je gezicht zien om al een indruk over je te hebben. Dat stelt professor Alexander Todorov, psycholoog bij Princeton. Zo’n oordeel omvat een mening over hoe sympathiek je bent, hoezeer je te vertrouwen valt en ook je competentie. Dat klinkt oneerlijk, maar eigenlijk doen we het allemaal, en vaak zelfs onbewust. Studies hebben uitgewezen dat gelaatsuitdrukkingen bepalend kunnen zijn voor verkiezingen.

Zelfs bij het aanvragen van een lening zou het resultaat kunnen afhangen van je uiterlijk. Wie niet te vertrouwen lijkt, maakt volgens een onderzoek veel minder kans om een lening te krijgen. Maar wat kan je dan doen om je charme te benadrukken? Hier zijn acht factoren om rekening mee te houden.

1. Glimlach

De eerste tip is vrij eenvoudig: probeer er vrolijk uit te zien! Dat heb je niet altijd onder controle, maar een glimlach doet veel. Todorov heeft een aantal algoritmen gemaakt, die voorspellen of iemand als betrouwbaar zal worden beoordeeld. Naarmate een gezicht meer geluk uitstraalt, zou ook het vertrouwen toenemen. Ook in omgekeerde richting tonen computermodellen hetzelfde aan. Wanneer iemand als betrouwbaar wordt bestempeld, blijkt hun gezicht er vaak gelukkiger uit te zien.

Gelukkig blijkt de eerste indruk niet onomkeerbaar. “Als je de kans krijgt om iemand te ontmoeten, dan zullen we onze mening aanpassen van zodra we de juiste informatie over die persoon hebben”, zegt Todorov aan de BBC. “En als je dan indruk kunt maken, zullen ze doorgaans hun eerste impressie vergeten, ook als die negatief was.”

2. Train om sociaal over te komen

Natuurlijk heb je meer succes wanneer mensen je graag hebben. Dit is waar je charmes worden ingezet. Ondernemers met goede sociale vaardigheden hebben meer kans om succesvol te zijn, en werknemers voelen zich ook beter op het werk als ze door hun collega’s gewaardeerd worden. Volgens Suzanne de Janasz, professor management aan Seattle University, worden dat soort vaardigheden steeds belangrijker, aangezien bedrijven klassieke structuren beginnen weg te werken.

“Het is belangrijker geworden om in een team te kunnen werken en invloed te kunnen uitoefenen met of zonder titel”, zegt ze.

Charme lijkt vast te liggen, je hebt het of je hebt het niet. Maar toch is dat niet waar, want je kan jezelf wel degelijk trainen om charmanter over te komen. Voormalig FBI-agent en psycholoog Jack Schafer vindt presentator Johnny Carson een goed voorbeeld. Carson presenteerde dertig jaar lang The Tonight Show voor hij de fakkel aan Jay Leno doorgaf. Hij was eerder introvert, maar leerde om voor de camera heel sociaal over te komen.

Meestal vertrok Carson na de show meteen naar huis, zonder nog iets met zijn gasten te drinken. “Hij was een extreme introvert die zichzelf trainde om extrovert te zijn”, zegt Schafer. “Van zodra de show gedaan was, rolde hij zichzelf op en ging hij naar huis. Maar op televisie stond hij bekend voor zijn glimlach en zijn grappen.”

Johnny Carson
Johnny Carson (Getty Images)

3. Trek je wenkbrauwen op

Een hele belangrijke factor bij het uitstralen van charmes ligt bij je wenkbrauwen. “De drie dingen die we zeker moeten doen om duidelijk te maken dat we geen bedreiging zijn: onze wenkbrauwen kort optrekken – ongeveer een zesde van een seconde – ons hoofd lichtjes schuin bewegen, en glimlachen”, zegt Schafer.

4. Plaats je gesprekspartner centraal

Na die eerste indruk is het belangrijk om een gesprek te voeren met een persoon. Daarbij mag je jezelf nooit centraal plaatsen. Geef de andere dus het gevoel dat je interesse hebt in zijn of haar verhaal. “De gouden regel van vriendschap is dat als je mensen een goed gevoel over zichzelf geeft, ze jou ook graag zullen hebben”, zegt Schafer. Het is dan wel belangrijk dat je oprecht geïnteresseerd bent.

Lukt dat niet, dan mag je ook interesse faken. Dat kan je doen door je te blijven focussen op de ogen van je gesprekspartner. Het helpt ook als je iets kan zeggen dat de gevoelens van een persoon uitdrukt. Bijvoorbeeld, tegen iemand die er tevreden uitziet kan je zeggen dat hij vast een goede dag moet hebben. Van zodra je meer informatie over iemand hebt (zoals de leeftijd), kan je nog effectiever commentaar geven.

In een gesprek met meerdere personen kan je misschien iets oppikken over een persoon en vragen of hij/zij daar iets meer over wil vertellen.

Jeff Bezos in gesprek (Getty Images)

5. Zoek overeenkomsten

Probeer zeker overeenkomsten met je gesprekspartner te vinden. Daarmee zou je automatisch charmanter overkomen. Stel dat je het niet eens bent met een mening van je gesprekspartner, dan is het beter om naar die persoon te luisteren zonder je eigen opinie door te drukken. “Soms ga je dan merken dat je het met bepaalde aspecten van die mening toch eens bent”, zegt De Janasz.

Op professioneel vlak is het nuttig dat je op de hoogte bent van het laatste nieuws in de sector. Dan heb je automatisch een onderwerp waarover jullie allebei kunnen praten.

6. Kijk naar hun lichaam

Vaak is het een goed idee om de lichaamstaal van je gesprekspartner na te bootsen. Wanneer jij van positie verandert en de andere hetzelfde doet, dan betekent dit doorgaans dat een gesprek wel vlot verloopt. In sales is dat zelfs het ideale moment om toe te slaan.

7. Zorg dat een gesprek lang duurt

Een gesprek mag natuurlijk ook niet te snel eindigen. Daarvoor bestaat een techniek die verwijst naar het sprookje van Hansje en Grietje. In plaats van meteen alles over jezelf prijs te geven, verklap je een paar dingen zonder in detail te treden. Zo laat je broodkruimels achter die ervoor kunnen zorgen dat je gesprekspartner meer zal willen weten.

8. Stel persoonlijke vragen

Soms heb je helemaal geen tijd voor een lang gesprek en moet je dus snel op een goed blaadje staan bij een gesprekspartner. Dan helpt het om persoonlijke vragen te stellen, aldus Schafer. Een uitspraak als ‘Je klinkt alsof je 25 tot 30 jaar bent’, zal er mogelijk voor zorgen dat de andere zijn of haar leeftijd onthult. Zo ga je sneller een persoonlijkere en diepere band met iemand hebben.

En als dat allemaal niet werkt, dan moet je zoveel mogelijk tijd met iemand doorbrengen. De kans bestaat dat er ondanks het ontbreken van een goede eerste indruk, dan toch nog een band kan groeien.

Meer