Hoe maak je een spetterende eerste indruk?

Hou je succeslijst kort en bondig

Volgens Deborah Tannen, professor linguïstiek aan de Georgetown University in Washington, houden mannen voornamelijk conversatie om hun status binnen een groep veilig te stellen en mensen duidelijk te maken dat ze niet met zich zullen laten sollen. Praten is een middel om onafhankelijkheid te vrijwaren. Vrouwen daarentegen praten om verbondenheid en intimiteit te ervaren. Beide geslachten zijn hoedanook geneigd om indruk te maken met eigen verwezenlijkingen. De enige vraag die je jezelf stellen moet is: ‘Hoe voelt de andere zich bij wat ik vertel?’ Moedig de tegenpartij aan om over zichzelf te praten en geeft gemeende antwoorden, zonder opnieuw zelf het centrum van de conversatie te worden.

Laat nooit je angst blijken

Ben je niet rad van tong en ook geen specialist in sommige onderwerpen, dan nog kan je een grootste indruk maken. Leg de focus bij de andere persoon en stel vragen. Dit zal de druk bij jezelf wegnemen. Let er wel voor op niet als een onderzoeksrechter over te komen. Spreek langzaam, zenuwachtige mensen praten altijd te snel. Controleer ook je lichaamstaal.

Doe alsof je je prettig voelt

Wees altijd jezelf is een gouden regel van elke zelfhulpgoeroe, maar wanneer je slecht geluimd bent hou je dat bij een eerste ontmoeting best verborgen. Jij weet dat die slechte bui straks overgaat, maar je nieuwe kennis denkt al gauw dat je een voltijdse klager bent. Net als een lach werkt ook een zuur gezicht aanstekelijk. Probeer in elk geval goed te starten, later kan je nog altijd kwijt wat op je lever ligt.

Kijk hem of haar diep in de ogen

Als je iemand echt wil leren kennen, vergeet dan even de lichaamstaal en kijk langer dan een seconde in zijn of haar ogen. Probeer de kleur van de ogen te ontdekken en zeg bij jezelf: ‘Fantastisch’. Automatisch ga je lachen en zal de andere zich goed voelen.

Imiteer

Je lichaamshouding, stem, woorden en gebaren aanpassen aan die van je gesprekspartner is cruciaal. We worden namelijk aangetrokken tot mensen die net als wij zijn. Wie snel contact wil leggen doet er goed aan de bewegingen van de ander te spiegelen.

Vleien mag, maar met mate

Mensen worden graag gecomplimenteerd, zelfs wanneer ze denken dat het de ander enkel te doen is om op een goed blaadje te komen te staan, vinden ze het nog prettig. Maar wees een goeie vleier, focus op andermans successen en prestaties, zonder de indruk te wekken dat je dat bij iedereen doet.

Tweede Kans

Je hebt nog altijd een tweede kans. Stel je komt op een feestje aan, woest omdat je net een bekeuring hebt gekregen. Iemand stelt zich aan je voor, maar je gunt haar of hem amper een blik. Je hebt dus een slechte eerste indruk gemaakt, maar je hebt nog een kans wanneer je bewijst dat je je ervan bewust bent. ‘Ik was mezelf even niet,’ zeg je met zin voor humor, ‘Je hebt mijn slechte tweelingbroer ontmoet.’ Wees ook vergevensgezind wanneer anderen een povere eerste indruk op jou maken.