Waarom onze wenkbrauwen zo belangrijk zijn

Het lijkt een vreemd overblijfsel uit de evolutie, dat haar boven onze ogen. Wenkbrauwen helpen ons dan wel om gevoelens uit te drukken, om een geïnteresseerde of boze blik te maken bijvoorbeeld, maar is dat echt hun enige functie? De Britse openbare omroep BBC vroeg aan verschillende wetenschappers waarom de wenkbrauwen met de evolutie van het menselijke ras niet verdwenen zijn. Uit het antwoord bleek dat wenkbrauwen erg belangrijk zijn.

De functies van de wenkbrauwen zijn volgens de wetenschappers zo belangrijk dat de evolutie er wel voor gezorgd zou hebben dat bij hun afwezigheid dezelfde taken door andere delen van het gelaat zouden zijn opgenomen. De belangrijkste functie van de wenkbrauwen is de bescherming van de ogen.

Neanderthaler

“Beeld je maar eens in hoe lastig het zou zijn als je op een warme dag constant het zweet van je voorhoofd op je ogen zou voelen druppelen,” merken de wetenschappers op. “Als het regent zouden we bovendien waarschijnlijk een speciale bril moeten dragen om toch nog te kunnen zien. Wenkbrauwen vormen dus een soort afdak dat het water van ons voorhoofd helpt afvoeren.”

Indien de mens geen wenkbrauwen zou hebben, zouden we volgens verschillende wetenschappers een andere bescherming voor onze ogen hebben ontwikkeld. “Wat dacht je bijvoorbeeld van extra lange wimpers of een extra groot voorhoofd?” wordt er opgemerkt. “Dan zouden we er waarschijnlijk meer op de neanderthaler dan op de homo sapiens hebben geleken…”