Positief coronanieuws stuwt aandeel Brits farmabedrijf meer dan 400 procent hoger

De Europese beurzen sluiten de dag licht hoger. Net als in de VS is het farma boven in Europa, na goede testresultaten voor vaccins en medicijnen.

Vooral één bedrijf profiteert uitzonderlijk van zijn eigen goede nieuws. Het Britse Synairgen kon uit testen opmaken dat zijn medicijn het aantal coronadoden met 80 procent kan verminderen en dat klinkt beleggers als muziek in de oren. Het aandeel eindigt de dag 420,5 procent hoger op 190 pond per aandeel.

Ook AstraZeneca, een ander Brits bedrijf, heeft goed nieuws over het vaccin dat het ontwikkelt in samenwerking met de universiteit van Oxford. De proefpersonen ontwikkelden vier keer meer antilichamen dan degenen die een vaccin tegen meningokokken kregen, waarmee vergeleken werd. Het aandeel eindigt 1,5 procent hoger, maar steeg rond 15.30 uur 6 procent en ging sindsdien op en neer.

Nog in Londen gaat Marks & Spencer 0,9 procent lager. Eerder op de dag was de winkelketen wel 2,5 procent onderuit gegaan nadat ze had aangekondigd 950 mensen te willen ontslaan.

Nieuwe lockdowns

In de Brusselse sterindex Bel20 is het biotechbedrijf Galapagos de grote winnaar met 4,7 procent groei. Het wordt op de voet gevolgd door de magazijnbeheerder WDP, die er 3,6 procent bij doet. Op de derde plaats komt de bank KBC met een winst van 3 procent. De bank werd geholpen door een koopadvies van het beurshuis Morgan Stanley.

De grootste verliezer in de Bel20 is de beeldvormer Barco, die 8 procent onderuit gaat. Nieuwe lockdowns zouden slecht nieuws zijn voor het bedrijf dat vooral schermen voor bioscopen en sportwedstrijden verzorgt. Het bedrijf kwam vorige week met schrijnende resultaten. De bioscoop Kinepolis doet er 5,7 procent af. Ook voor Kinepolis zou een tweede lockdown slecht uitkomen en het aantal bezoekers is nu al niet spectaculair.

Airbus, dat voor een half miljard euro een satelliet mag maken voor het Britse leger, gaat 0,3 procent lager in Parijs.

De brede Europese index EuroStoxx50 eindigt 0,7 procent hoger.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20