Doorbraak tegen Covid? Brits medicijn geeft 80 procent minder doden

Een experimenteel medicijn van het Brits farmabedrijf Synairgen toont opmerkelijke resultaten.

SNG001, een medicijn dat in ontwikkeling is bij het Britse kleine farmabedrijfje Synairgen, doet de kans op overlijden of op zware symptomen bij coronapatiënten met maar liefst 80 procent dalen. Dat blijkt uit de klinische proeven.

Volledige herstelkans verbetert

220 mensen kregen het medicijn of een placebo toegediend. De kans dat een patiënt beademing nodig had of kwam te overlijden, daalde met 79 procent. Dat staat te lezen in het persbericht van het bedrijf uit Southampton. Zij die SNG001 toegediend kregen, hadden dubbel zoveel kans om volledig van de ziekte te herstellen.

Het product moet geïnhaleerd worden, het komt dus in een puffer of aërosol. Het staat gekend als interferon beta, waarvan Synairgen al eerder dacht dat het zou helpen bij mensen die een grotere kans maken om corona te vatten.

Aandeel trekt op

Bij bekendmaking van het nieuws schoten de aandelen van Synairgen omhoog. Het aandeel noteerde 373 procent hoger dan bij de bel. De marktkapitalisatie van het bedrijf steeg toen naar 235,4 miljoen pond (259,11 miljoen euro).

Synairgen werkte voor het product eerder al samen met AstraZeneca. Dat bedrijf, dat ook uit een Britse universiteitsteam voortvloeit, werkt momenteel aan een vaccin voor Covid-19. Samen testten ze in 2017 SNG001 tegen zware astma-aanvallen. Er waren toen echter niet voldoende proefpersonen om de klinische proeven te laten doorgaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20