AstraZeneca belooft België vaccin van 2 euro in oktober

Pascal Siriot, de CEO van de Brits-Zweedse farmareus AstraZeneca, vertelde dinsdagochtend aan de Franstalige commerciële radio Bel RTL dat er in oktober een vaccin tegen Covid-19 zal beschikbaar zijn in België.

Hoewel de initiële opleverdatum voor het vaccin van AstraZeneca in 2021 lag, zei Siriot dinsdagochtend dat het er al zou kunnen zijn in oktober, en dat voor de schamele prijs van 2 euro.

Momenteel zijn de klinische proeven, die hun derde fase ingaan, bezig in het Verenigd Koninkrijk. De resultaten van die onderzoeken, uitgevoerd op 10.000 patiënten, zouden tussen augustus en september beschikbaar moeten zijn.

Ontwikkeld in België

Het vaccin, waarvan de werking voorlopig op een jaar wordt geschat, zal deels in België worden ontwikkeld. Het hoofdbestanddeel wordt geproduceerd door het bedrijf Novasep uit Henegouwen.

Het zal aan een democratische prijs aangeboden worden: ‘We voeren een race tegen het virus en hebben dus besloten om er geen winst op te maken’, zegt Siriot. ‘We verdelen het vaccin gewoon aan de kostprijs tijdens de pandemie. Het doel is niet rijk worden, maar het virus verslaan.’

Frankrijk, Nederland, Italië en Duitsland sloten al een overeenkomst met AstraZeneca en krijgen 300 miljoen dosissen opgestuurd. Als dat betekent dat die staten eerst bediend worden, is dat een voordeel voor AstraZeneca, want dat zou meteen voor een eerste financiering zorgen. ‘Maar elk land dat wil, mag zich nog altijd bij de samenwerking aansluiten’, klinkt het.

Lees ook:

Meer