Britse AstraZeneca mikt op 30 miljoen coronavaccins tegen september

De Brits-Zweedse farmagigant AstraZeneca wil tegen september 30 miljoen dosissen van een vaccin tegen Covid-19 uitrollen, zegt de Britse overheid.

Het vaccin is ontwikkeld aan de Britse universiteit van Oxford. Als de laatste klinische proeven van het vaccin tonen dat het werkt, zal Groot-Brittannië het eerste land zijn dat er toegang tot krijgt, meldt de Britse overheid.

Overeenkomst met AstraZeneca

In april kondigde Downing Street aan dat er een overeenkomst was met AstraZeneca, dat het vaccin zal produceren en verdelen op wereldwijde schaal.

AstraZeneca liet na de bekendmaking optekenen dat het tegen juli de resultaten van de klinische proeven zou kennen. Die proeven gingen van start op 24 april.

De meeste experts zijn het erover eens dat een goed vaccin ontwikkelen tussen de 12 en de 18 maanden in beslag zal nemen.

Wie investeert, krijgt?

De Britse overheid investeerde 65 miljoen pond, dat is ongeveer 73 miljoen euro, in het project. Daarmee zou AstraZeneca ongeveer 30 miljoen dosissen kunnen maken. In totaal moet het bedrijf 100 miljoen dosissen leveren aan Groot-Brittannië.

De race naar een vaccin begint intussen epische proporties aan te nemen. Sommige landen zien die race als een ware wapenwedloop, maar experts waarschuwen dat meer internationale samenwerking sneller tot een vaccin zal leiden.

Sanofi

Zowel in Duitsland als in Frankrijk gaan er stemmen op om, bij de ontwikkeling van een vaccin, een gelijkmatige verspreiding van het middel als topprioriteit te stellen. Geen enkel land zou een voorkeursbehandeling mogen krijgen, zei de Franse premier Edouard Philippe al eerder. Die uitspraak kwam er na een statement van Sanofi-toman Paul Hudson. Die stelde dat het Franse bedrijf eerst aan de VS zou leveren, omdat het land de grootste investering had gemaakt.

AstraZeneca reageerde zondag al op de bezorgdheid over de distributie van vaccins. CEO Pascal Soriot zegt dat er parallelle overeenkomsten gesloten worden met andere landen, ‘zodat een gelijke uitrol van het virus verzekerd kan worden over de hele wereld’.

Meer