Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

America First: VS krijgen voorrang bij potentieel coronavaccin Sanofi

Logo Business AM
Coronacrisis

13/05/2020 | Kim Evenepoel | 3 min leestijd

Isopix

Indien de Franse farmareus Sanofi erin slaagt om een veilig en effectief vaccin te ontwikkelen tegen Covid-19, zullen de eerste leveringen van dat vaccin naar de VS gaan. Dat heeft de CEO van de farmareus, Paul Hudson, bevestigd.

De VS hebben het recht op de grootste voorafbestelling omdat ze hebben geïnvesteerd ondanks het risico op mislukking

Paul Hudson, CEO Sanofi

De VS danken die voorrangspositie aan het feit dat ze al heel vroeg geld pompten in het onderzoek van Sanofi, op een moment dat het nog helemaal niet zeker is dat er een werkzaam vaccin uit dat onderzoek zal komen.

‘De VS hebben het recht op de grootste voorafbestelling omdat ze hebben geïnvesteerd ondanks het risico op mislukking’, aldus Hudson. De Amerikaanse autoriteiten hebben zelf ook altijd verklaard dat ze verwacht dat hun investeringen in vaccin-onderzoek ook betekenen dat Amerikanen als eerste toegang krijgen tot zo’n vaccin.

Hudson relativeert wel enigszins door te stellen dat de voorsprong die de VS zouden krijgen slechts ‘enkele dagen of weken’ zou duren.

Eenzelfde verhaal speelt zich af in het VK. Daar heeft de Brits-Zweedse farmareus AstraZeneca de handen in elkaar geslagen met de Oxford University om een vaccin te ontwikkelen. Als ze daarin slagen, zullen de eerste dosissen eerst voor het VK zijn.

De Europese Commissie sloeg de handen in elkaar om eveneens een financieringsprogramma op te zetten voor vaccinonderzoek. Dat leverde 7,4 miljard euro op, waarvan 27 miljoen euro Belgisch geld. Dat zijn echter nog maar engagementen, die zich nog niet hebben vertaald in concrete investeringen in bepaalde onderzoeksprogramma’s.

Alle partijen verantwoorden die beslissingen met de boodschap dat landen die in het risico investeren, daar ook voor beloond moeten kunnen worden. Critici waarschuwen evenwel voor de gevolgen voor landen die niet de financiële slagkracht hebben om iets gelijkaardigs te doen.

Lees ook:

Source: Bloomberg


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Meest bekeken

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks