America First: VS krijgen voorrang bij potentieel coronavaccin Sanofi

Indien de Franse farmareus Sanofi erin slaagt om een veilig en effectief vaccin te ontwikkelen tegen Covid-19, zullen de eerste leveringen van dat vaccin naar de VS gaan. Dat heeft de CEO van de farmareus, Paul Hudson, bevestigd.

De VS hebben het recht op de grootste voorafbestelling omdat ze hebben geïnvesteerd ondanks het risico op mislukking

Paul Hudson, CEO Sanofi

De VS danken die voorrangspositie aan het feit dat ze al heel vroeg geld pompten in het onderzoek van Sanofi, op een moment dat het nog helemaal niet zeker is dat er een werkzaam vaccin uit dat onderzoek zal komen.

‘De VS hebben het recht op de grootste voorafbestelling omdat ze hebben geïnvesteerd ondanks het risico op mislukking’, aldus Hudson. De Amerikaanse autoriteiten hebben zelf ook altijd verklaard dat ze verwacht dat hun investeringen in vaccin-onderzoek ook betekenen dat Amerikanen als eerste toegang krijgen tot zo’n vaccin.

Hudson relativeert wel enigszins door te stellen dat de voorsprong die de VS zouden krijgen slechts ‘enkele dagen of weken’ zou duren.

Eenzelfde verhaal speelt zich af in het VK. Daar heeft de Brits-Zweedse farmareus AstraZeneca de handen in elkaar geslagen met de Oxford University om een vaccin te ontwikkelen. Als ze daarin slagen, zullen de eerste dosissen eerst voor het VK zijn.

De Europese Commissie sloeg de handen in elkaar om eveneens een financieringsprogramma op te zetten voor vaccinonderzoek. Dat leverde 7,4 miljard euro op, waarvan 27 miljoen euro Belgisch geld. Dat zijn echter nog maar engagementen, die zich nog niet hebben vertaald in concrete investeringen in bepaalde onderzoeksprogramma’s.

Alle partijen verantwoorden die beslissingen met de boodschap dat landen die in het risico investeren, daar ook voor beloond moeten kunnen worden. Critici waarschuwen evenwel voor de gevolgen voor landen die niet de financiële slagkracht hebben om iets gelijkaardigs te doen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20