Britten mikken op 100 miljoen vaccins tegen eind 2020

AstraZeneca, een Brits-Zweeds conglomeraat, maakt zich sterk dat het op het einde van 2020 tot 100 miljoen vaccins tegen het coronavirus kan maken. Astra baseert zich op onderzoek van de universiteit van Oxford.

Het is een race tegen de klok en tegen elkaar. In België is Janssens Pharmaceutica aan een coronavirus aan het werken. GlaxoSmithKline slaat de handen in elkaar met Sanofi om een vaccin voor de Amerikaanse markt te maken. En met remdesivir is Gilead die andere graal op het spoor: een medicijn tegen Covid-19.

100 miljoen vaccins

AstraZeneca belooft 100 miljoen vaccins tegen Covid-19 tegen eind 2020. Het vaccin zou al in productie zijn, maar moet nog enkele experimentele stadia doormaken. Een deel van het onderzoek is gedaan door de Britse Oxford-universiteit.

‘Het gaat heel snel’, zegt AstraZeneca-CEO Pascal Soriot aan het Amerikaanse persbureau Bloomberg. ‘Het is onze prioriteit om eerst het Verenigd Koninkrijk te vaccineren. Daarna willen we upscalen en het aan de hele wereld aanbieden.’

Het gaat om een eenmalige injectie die tegen de zomer naar de volgende testfase gaat. Dat maakt van AstraZeneca’s vaccin een vroege vogel. Volgens AstraZeneca zal het bedrijf instaat voor productie en distributie.

Geen grote speler

AstraZeneca is geen opvallend grote speler, maar kwam in aanmerking om het project van Oxford om te zetten in een echt vaccin omdat ze veel ervaring hebben met biotechnologie en massaproductie van vaccins die in cellen worden gemaakt.

‘De kans is vrij groot dat het werkt’, zegt Soriot nog. ‘De technologie is gevalideerd. Het is getest op apen met uitstekende resultaten en nu moet het gevalideerd worden in mensen. We zullen meer weten tegen juni of juli.’

Astra liet al optekenen het vaccin tegen maakprijs te zullen verkopen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20