Oxford-vaccin wordt in België geproduceerd

De actieve substantie van het coronavaccin dat ontwikkeld wordt aan de Britse Oxford-universiteit zal in de Henegouwse site van het Franse farmabedrijf Novasep geproduceerd worden.

Novasep heeft daarvoor een akkoord gesloten met het Brits-Zweedse AstraZeneca, dat de licentie heeft om het vaccin op de markt te brengen. De Britse Oxford-universiteit werkt samen met farmareus AstraZeneca aan een vaccin tegen het coronavirus. Dat middel zit nog volop in de testfase, maar de universiteit hoopt het tegen de herfst af te hebben zodat het in de loop van volgend jaar wereldwijd kan worden verdeeld.

Novasep is de Europese marktleider in virale vectoren, de actieve bestanddelen in vaccins. Het Franse bedrijf kan op zijn site in het Henegouwse Seneffe ‘een beroep doen op het lokale biofarmaceutische ecosysteem om snel het nodige extra personeel te mobiliseren om het project te kunnen realiseren’, klinkt het. Meer details over het partnerschap maakt Novasep niet bekend, al is het niet de bedoeling om andere activiteiten op de site in Seneffe tijdelijk af te stoten.

Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland hebben een samenwerking op poten gezet en zo al 300 miljoen dosissen van het vaccin besteld om vanaf begin 2021 de Europese markt te bevoorraden.

België vaccinland

Belgiê speelt een prominente rol in de race om het coronavaccin, want ook Janssen Pharmaceutica (Johnson & Johnson) en de Waalse vaccinfabrieken van de Britse farmareus GSK doen mee aan de wedloop. De Belg Jean Stéphenne (ex-GSK) is dan weer de voorzitter van het Duitse CureVac.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er op dit moment wereldwijd om en bij de 118 coronavaccins in ontwikkeling. Daarvan worden er al acht getest op proefpersonen, waaronder dat van Oxford. Via de Europese Commissie loopt een overkoepelend initiatief om alle Europese lidstaten van een vaccin te voorzien eens er een werkend middel is ontwikkeld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20