Farmareus Janssen Pharmaceutica test coronavaccin vanaf volgende maand op mensen

Het farmabedrijf Johnson & Johnson gaat bij zijn ontwikkeling van een coronavaccin via de Belgische dochter Janssen Pharmaceutica al in de tweede helft van juli starten met klinische studies op mensen. Dat meldt het bedrijf woensdagavond.

Sommige van die studies zullen in België gebeuren. Eerder ging Johnson & Johnson voor het starten met fase 1 van de klinische studies op mensen nog uit van september.

‘Ons bedrijf heeft zonet wereldwijd aangekondigd dat de fase 1/2a van de klinische studies voor het Covid-19-kandidaatvaccin al in de tweede helft van juli kunnen starten’, zegt het in een persbericht. ‘Eerder werd aangekondigd dat deze ‘first in human’ studies in september zouden starten, maar door de sterke resultaten van de preklinische fase en de positieve interacties met de gezondheidsautoriteiten kan de start van de klinische studie met 2 maanden vervroegd worden.’

VS en België

De studies vinden plaats in de VS en België. Er wordt op in totaal 1.045 gezonde volwassen tussen 18 en 55 jaar en 65-plussers getest. Het bedrijf kondigde eerder aan dat het verwacht begin volgend jaar al een vaccin tegen het nieuwe coronavirus te kunnen produceren. Het werkt er al sinds begin dit jaar aan.

Het onderzoek kost meer dan 1 miljard dollar, deels gefinancierd door BARDA, onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid. De bedoeling is om wereldwijd 1 miljard doses van het vaccin te gaan verstrekken. Daarvoor wordt de productiecapaciteit opgeschaald, onder meer door een nieuwe Amerikaanse productielocatie in gebruik te nemen.

Het bedrijf bevestigt woensdag nog eens dat het zijn productiecapaciteit verder uitbreidt om te kunnen voldoen aan dat eerdere engagement tot het produceren van 1 miljard dosissen in 2021.

Lees ook: Kan een van deze kandidaat-vaccins het coronavirus verslaan?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20