Airbus krijgt miljoenenorder van Britse Defensie

Airbus Defence and Space zal voor 550 miljoen euro een militaire communicatiesatelliet leveren aan het Britse leger. Dat heeft het bedrijf zondag bekendgemaakt.

Het Britse ministerie van Defensie heeft de order gegund aan het Europese concern voor luchtvaart, ruimtevaart en defensie, dat op papier zijn hoofdkantoor in het Nederlandse Leiden heeft maar feitelijk zetelt in het Franse Toulouse. Airbus zal de satelliet, genaamd Skynet 6A, ontwerpen, bouwen en testen.

Ze zal berusten op een Eurostar Neo telecommunicatie satellietplatform. De bedoeling is in 2025 te lanceren. Het contract met de Britten omvat ook de ontwikkeling van technologische programma’s, nieuwe veilige telemetriesystemen, monitoring en controle, tests in de ruimte en updates van het huidige Skynet 5-systeem, dat sinds 2003 in gebruik is.

Airbus is naar eigen zeggen sinds 1974 bij alle fasen van Skynet betrokken. In 2019 haalde Airbus ruim driekwart van zijn omzet uit de commerciële vliegtuigbouw (77 procent, 54,8 miljard euro), gevolgd door de divisie Defence and Space (15 procent, 10,9 miljard) en Airbus Helicopters (8 procent, 6 miljard).

Defence and Space, dat onder meer Ariane-raketten en satellieten bouwt voor het Europese Ruimtevaartbureau ESA, kampte eerder met tegenvallers en uitblijvende orders, waardoor in februari een reorganisatie werd aangekondigd die ruim 2600 banen zou kosten. Ook bij de andere onderdelen van het concern verdwijnen duizenden banen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20