Leveringen Airbus op laagste niveau in zestien jaar

De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft tijdens de eerste helft van dit jaar aan zijn klanten 196 toestellen afgeleverd. Dat betekent een daling met 49 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt.

De cijfers van Airbus maken duidelijk dat de coronapandemie op de luchtvaart een zware impact heeft gehad. In juni konden echter opnieuw tekenen van een beginnend herstel worden opgemerkt.

Toename

Door de uitbraak van de coronacrisis viel de activiteit in de luchtvaart al snel nagenoeg compleet stil. In april leverde Airbus dan ook amper veertien toestellen af. In mei werden vierentwintig vliegtuigen aan klanten bezorgd. Tijdens de maand juni kon een verdere toename tot zesendertig exemplaren worden gemeld.

Er waren vier leveringen van toestellen van het type A350-900s voor Iberia, Air France and Scandinavian Airlines (SAS). Deze leveringen waren de enige toestellen voor vluchten op grote afstanden die aan klanten werden bezorgd. Alle andere leveringen hadden op het type A320 betrokken. Er werd ook één exemplaar van het type A220 afgeleverd.

Ondanks de tekenen van heropleving tijdens de maand juni beleefde Airbus op het gebied van verkopen tijdens de voorbije zes maanden echter de slechtste periode in zestien jaar tijd. Airbus waarschuwt ermee rekening te houden dat de verkopen de volgende twee jaar 40 procent lager zouden kunnen liggen dan oorspronkelijk was berekend.

Acties

Die achteruitgang heeft de vliegtuigbouwer naar eigen zeggen gedwongen om 15.000 banen te schrappen. Daarmee wil Airbus zijn personeelsbestand met 11 procent afbouwen. De afvloeiingen hebben zowel in Duitsland als Frankrijk tot protestacties en stakingen geleid. Het was twaalf jaar geleden dat Airbus nog met werkonderbrekingen door het personeel was geconfronteerd.

Al twee maand op rij heeft Airbus geen enkele nieuwe order ontvangen. Sinds begin dit jaar had de Europese vliegtuigbouwer al bestellingen voor 365 toestellen ontvangen. Een aantal van die orders is echter opnieuw ingetrokken. Netto bleven er daardoor nog 298 orders over.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20