Airbus boekt bijna half miljard euro nettoverlies

Vliegtuigbouwer Airbus heeft in het eerste kwartaal van dit jaar dieprode cijfers in de boeken gezet, met name door de coronacrisis. Het nettoverlies kwam uit op 481 miljoen euro, tegenover een nettowinst van 40 miljoen euro tijdens de eerste drie maanden van 2019.

In het eerste kwartaal slonk de omzet van Airbus met 15 procent tot 10,6 miljard euro. De verkoop van commerciële vliegtuigen viel terug met 40 toestellen tot 122. Er kwamen ook 290 nieuwe bestellingen binnen, dat zijn er 58 minder dan tijdens het eerste kwartaal vorig jaar. Daardoor telt het orderboekje nu 7.650 commerciële vliegtuigen.

‘We kenden een goede start van het jaar, zowel commercieel als industrieel, maar we zagen al snel de impact van de coronapandemie in onze cijfers’, zegt Airbus-CEO Guillaume Faury. ‘We bevinden ons nu in de zwaarste crisis die de luchtvaartindustrie ooit gekend heeft. We implementeren een aantal maatregelen om de toekomst van Airbus te verzekeren.’

Besparingen

Zo versterkte Airbus al zijn liquiditeit door zich te verzekeren van een nieuwe kredietlijn van 15 miljard euro. Dat is nodig, want tijdens het eerste kwartaal verbrandde de vliegtuigbouwer massaal geld. De vrije kasstroom viel terug met maar liefst 8 miljard euro. Daaronder valt ook wel een schikking van 3,6 miljard dollar in een omkopingszaak.

Maandag had de Franse topman in een brief aan alle werknemers gewaarschuwd dat ‘de toekomst van het bedrijf op het spel staat’. ‘We verliezen geld met een ongekende snelheid, wat het bestaan van ons bedrijf in gevaar kan brengen’, schreef hij. Hij kondigde aan dat de vliegtuigbouwer flink in de kosten zou moeten snijden. Faury liet in het midden wat de concrete maatregelen zijn.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20