Coronacrisis bedreigt in wereldwijde luchtvaart 25 miljoen banen

Door de coronacrisis zijn in de luchtvaartsector wereldwijd 25 miljoen banen bedreigd. Dat heeft International Air Transport Association, de federatie van de wereldwijde luchtvaartmaatschappijen, gezegd.

De luchtvaartmaatschappijen roepen de overheden opnieuw op om onmiddellijk financiële hulp te bieden zodat de bedrijven levensvatbaar kunnen blijven en hun activiteiten kunnen herstarten wanneer de coronapandemie onder controle is.

‘Wereldwijd hangen 65,5 miljoen mensen af van de luchtvaartindustrie,’ merkt de IATA op. ‘Dat geldt onder meer voor de reissector en het toerisme. Bij de luchtvaartmaatschappijen werken 2,7 miljoen mensen. In een scenario waarin drie maanden lang reisbeperkingen gelden, riskeren 25 miljoen mensen in de luchtvaartsector en aanverwante sectoren hun baan.’

Steun

De regio Asia-Pacific zou het ergst worden getroffen. Daar zouden 11,2 miljoen arbeidsplaatsen kunnen verdwijnen, gevolgd door Europa (5,6 miljoen) en Noord-Amerika (2 miljoen).

In datzelfde scenario zouden de luchtvaartbedrijven hun jaarlijkse inkomsten met 44 procent zien afnemen in vergelijking met vorig jaar. Dat betekent een omzetverlies van 252 miljard euro.

‘De maatschappijen vragen dan ook snel financiële hulp van de overheden, zodat ze na het einde van de coronacrisis hun activiteiten kunnen hervatten,’ aldus de sectororganisatie. “Naast directe financiële steun zal er ook behoefte zijn aan financieringsgaranties en fiscale toegevingen.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20