Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Luchtvaartsector grijpt coronacrisis aan om milieutaksen af te blokken

Logo Business AM
Klimaat

25/03/2020 | Sten Maelfeyt | 2 min leestijd

EPA

De coronacrisis brengt de Europese luchtvaartmaatschappijen veel schade toe. Om de financiële kater wat te verlichten, eisen ze nu een verlichting van de milieubelastingen. Op die manier willen de maatschappijen hun overlevingskansen vergroten.

Momenteel voert de luchtvaartsector een verloren strijd tegen belastingen in Europa. Regeringen leggen nieuwe heffingen op om de groei van verkeer en emissies te vertragen. Ondertussen wil de Europese Unie een belasting invoeren op vliegtuigbrandstof. Dat behoort onder de Green Deal.

Maar dat is niet naar de zin van de luchtvaartsector. ‘Na de crisis hopen we dat regeringen zullen begrijpen dat de kwetsbaarheid van deze sector te wijten is aan lage marges en hoge kapitaalkosten’, aldus het hoofd van de International Air Transport Association (IATA). ‘En dat het economisch en financieel niet verstandig is om de belastingen te verhogen op een sector die structureel kwetsbaar en financieel zwak is’, vertelde Alexandre de Juniac volgens Reuters.

Eerste rij

De luchtvaartsector is een van de meest getroffen sectoren door de pandemie. De crisis kan de luchtvaart tot 250 miljard dollar kosten. Daarom staat de sector dus ook als eerste in de rij om geld te ontvangen om te overleven. Daar komt kritiek op. ‘Luchtvaartmaatschappijen die in slechte tijden om openbare steun vragen, moeten accepteren dat ze in goede tijden belasting moeten gaan betalen’, zegt Andrew Murphy van Transport & Environment.

Daarbovenop eisen de luchtvaartmaatschappijen dus ook een verlichting van de milieubelastingen. Andere experten zien in de crisis juist een opportuniteit. Het kan dienen als kantelpunt om de vervuiling door de luchtvaart tegen te gaan. In de Verenigde Staten komen democratische wetgevers met een concreet voorstel: de uitstoot binnen 15 jaar met 25 procent verminderen en tegen 2050 met 50 procent. In ruil krijgen de maatschappijen 40 miljard dollar aan subsidies.

Source: Reuters


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks