Airbus-baas: ‘Overleven van het bedrijf staat op het spel’

In een brief aan alle werknemers waarschuwt de Franse topman van Airbus dat het bedrijf ‘aan een ongekende snelheid geld verliest’. De vliegtuigbouwer moet daarom flink in de kosten snijden.

Begin april liet de Europese vliegtuigbouwer weten dat de productiesnelheid met een derde verlaagd werd, om zich aan te passen aan de gewijzigde vraag door de coronacrisis. Luchtvaartmaatschappijen moeten knokken om te overleven en stellen daarom de aankoop van nieuwe vliegtuigen uit, legt CEO Guillaume Faury nu uit in een brief aan alle 135.000 medewerkers van het bedrijf.

‘We verliezen geld met een ongekende snelheid, wat het bestaan van ons bedrijf in gevaar kan brengen’, schrijft hij. ‘We moeten nu dringend handelen om onze kosten te verminderen, het financiële evenwicht te herstellen en om, uiteindelijk, onze toekomst weer onder controle te krijgen’, gaat Faury verder. Momenteel doen al 3.000 personeelsleden een beroep op het systeem van tijdelijke werkloosheid in Frankrijk.

Intussen heeft ook de concurrent Boeing het niet onder de markt. Behalve de coronacrisis sleurt de Amerikaanse vliegtuigbouwer ook nog het 737 MAX-debacle achter zich aan. Ook daar ligt de productie stil en zinspeelt het management op ontslagen, tot 10 procent van de banen zelfs. Het bedrijf zou in gesprekken zijn met de Amerikaanse overheid over staatssteun.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20