Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 02 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Boeing wil 10 procent van personeel kwijt

Logo Business AM
Business

10/04/2020 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Brad Nettles/AP

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing bestudeert plannen om zijn personeelsbestand af te slanken. Mogelijk zou 10 procent van de banen worden geschrapt. Dat zeggen insiders aan de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Boeing is zwaar getroffen door de coronapandemie.

Er zouden verschillende concepten worden bekeken om personeel te laten afvloeien. Daarbij zou ook op vrijwillig vertrek en vervroegde pensioenen worden gerekend.

Commerciële tak

Boeing telt wereldwijd ongeveer 160.000 werknemers. Vooral de commerciële divisie van Boeing zou worden geviseerd. Die afdeling lijdt immers onder de onrust in de wereldwijde luchtvaartindustrie.

Volgens de krant is er over de personeelsbesparingen echter nog geen definitieve beslissing genomen. Het is ook niet duidelijk welke gevolgen de maatregel zou hebben voor de divisies defensie en ruimtevaart van het concern.

Boeing had onlangs al aangekondigd dat het aan vrijwillige vertrekplannen werkte, maar meer details waren nog niet bekend. Er was ook niet gezegd hoeveel werknemers voor die maatregel in aanmerking zouden kunnen komen.

David Calhoun, de topman van Boeing, benadrukte dat het aanbod bedoeld was om de noodzaak aan andere ingrepen in het personeelsbestand te verminderen. Calhoun waarschuwde daarbij dat Boeing over voldoende deskundig personeel moet kunnen blijven beschikken. Alleen zo zal volgens hem optimaal kunnen worden ingespeeld op het toekomstige herstel van de luchtvaartindustrie.

Orders

De omvang van de afslanking kan afhankelijk zijn van eventuele overheidssteun voor Boeing. Het bedrijf zou daardoor immers verplicht kunnen worden om tot eind september minstens 90 procent van zijn personeelsbestand in dienst te houden.

Luchtvaartmaatschappijen – het klantenbestand van de commerciële afdeling van Boeing – hebben wereldwijd hun vloot geparkeerd en vele landen hebben hun grenzen gesloten. De bevolking is opgedragen thuis te blijven. Daardoor is de luchtvaartindustrie grotendeels tot stilstand gekomen.

Veel maatschappijen hebben daardoor dan ook beslist geplande orders uit te stellen of te schrappen. Airbus, de Europese concurrent van Boeing, zei eerder al dat het zijn productie met ongeveer een derde verlaagt. Leveranciers van Boeing, zoals General Motors, hebben hun productie ook gereduceerd.

Source: Wall Street Jounal


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks