‘Luchtvaart zal weer opveren in volgend kwartaal’

Volgens prive-luchtvaartmaatschappijen zal het tweede kwartaal van 2020 er stukken beter uitzien dan het eerste. Zodra de grenzen weer opengaan, zal de industrie opnieuw bloeien, weet CNBC.

De luchtvaardindustrie zal ‘stevig heropveren’ zodra de grenzen weer opengaan, zegt Thomas Flohr, de eigenaar van privejetbedrijf Vistajet op woensdag aan nieuwszender CNBC.

Gesloten grenzen

Het luchtverkeer ligt bijna volledig stil door de verspreiding van het coronavirus. Vele landen hebben de grenzen gesloten en laten nauwelijks vliegverkeer toe. In de Verenigde Staten zijn ook alle niet-essentiële reizen verboden, dus zelfs het verkeer tussen de staten is stilgevallen.

‘We moeten ons klaarmaken voor de herstart, want die komt er’, zegt Flohr er in een interview. ‘We denken dat die er zal zijn rond het einde van mei of begin juni’, claimt de CEO van het bedrijfje.

Het virus heeft intussen 1,5 miljoen mensen geïnfecteerd. Er zijn al zeker 81.000 mensen aan gestorven, volgens de cijfers van de universiteit van Johns Hopkins.

Azië gaat weer open

Flohr liet ook optekenen dat de luchtvaart in Azië en Australië langzaam maar zeker opnieuw van start gaat. Woensdag werd de lockdown in Wuhan bijvoorbeeld opgeheven.

Het is volgens Flohr ‘zeer moeilijk om te zien wat er in de rest van 2020 zal gebeuren’, maar dat er ‘lichte tekenen van vooruitgang zijn.’

Toch weet ook de luchtvaart dat enkel een aanzwengelende vraag onvoldoende is om de hele industrie weer op gang te trekken. De hele logistieke keten ligt namelijk ook stil, en de initiële vluchten zullen zeker niet vol zitten. Het zal dus een extra inspanning vragen, ook financieel, om de hele keten opnieuw op poten te zetten.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20