Nog maar eens softwareproblemen voor Boeing 737 MAX

De 737 MAX-kwestie blijft Boeing achtervolgen. De Amerikaanse vliegtuigbouwer heeft twee nieuwe softwareproblemen ontdekt die een oplossing vereisen, voor het toestel opnieuw kan vliegen.

De nieuwe problemen hebben te maken met de vluchtcomputer van het geplaagde toestel. De software van de 737 MAX onderging al verschillende bijsturingen en updates, sinds de dodelijke crashes van meer dan een jaar geleden. Bij twee vliegtuigongelukken in Indonesië en Ethiopië lieten in totaal 346 mensen het leven. De oorzaak lag bij een softwarefout in de technologie, waardoor de neus naar beneden geduwd werd.

Het gaat opnieuw om een technische uitdaging voor Boeing, dat al maanden probeert om zijn toestellen opnieuw de lucht in te krijgen. Concreet zouden er nu ‘hypothetische fouten’ zitten in de vluchtcomputer, waardoor het vliegtuig niet op eigen kracht kan stijgen of dalen. Ook kunnen er problemen optreden met de automatische piloot bij de landing.

Geen link met crashes

Voor alle duidelijkheid: geen van beide softwarefouten is waargenomen tijdens een vlucht. Boeing zal nu uiteraard verzekeren dat het er ook niet van komt. De nieuwe fouten zijn volgens Boeing niet verwant met de softwarefout die de dodelijke crashes veroorzaakte.

In een e-mail benadrukt de vliegtuigbouwer dat de ontdekking geen invloed heeft op de plannen om de 737 MAX terug in dienst te brengen. Dat zou vanaf half 2020 het geval zijn. De Amerikaanse luchtvaartwaakhond FAA laat weten dat er contact is geweest met Boeing over de problemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20