Boeing verlengt productiestop in Amerikaanse fabrieken

Vliegtuigbouwer Boeing verlengt de productiestop in zijn fabrieken ’tot nader order’. Dat maakte het Amerikaanse bedrijf zondag bekend.

De oorzaak is uiteraard het nieuwe coronavirus. Vorige maand liet de vliegtuigproducent al weten dat de productie van de zogenaamde widebody-vliegtuigen twee weken zou stilliggen. Van de 737 MAX, het geplaagde toestel van Boeing, worden al sinds januari geen nieuwe exemplaren meer gemaakt.

‘We houden zo rekening met de gezondheid en veiligheid van onze werknemers, de verspreiding van Covid-19 in de staat Washington, de betrouwbaarheid van de toeleveringsketen én de aanbevelingen van de overheid’, staat in de mededeling. Het gaat enkel om de vestigingen in de omgeving van Seattle.

60 miljard dollar

Het belooft een moeilijke tijd te worden voor vliegtuigbouwers als Boeing en Europese rivaal Airbus. Naast de malaise rond de 737 MAX, ziet de vliegtuigbouwer nu geen nieuwe bestellingen meer binnenlopen. Bij zowat alle vliegtuigmaatschappijen staan de toestellen aan de grond, omdat er geen vraag is naar vliegtuigreizen. Boeing was al genoodzaakt om 60 miljard dollar aan overheidssteun aan te vragen, als deel van het omvangrijke stimuluspakket van de regering.

En ook het coronavirus an sich treft het bedrijf. Op in totaal 160.000 medewerkers hebben er al minstens 135 positief getest op Covid-19, bevestigde een woordvoerder van Boeing aan de Amerikaanse zakenzender CNBC.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20