Boeing vindt afval in brandstoftanks 737 MAX

De vliegtuigbouwer ontdekte allerlei objecten, van vodden tot achtergelaten werkspullen, in de brandstoftanks van de 737 MAX. ‘Dit is absoluut onaanvaardbaar’, zegt een topman in een mail aan het personeel.

Alsof Boeing nog niet genoeg problemen heeft met de geplaagde 737 MAX-vliegtuigen, is er nu een nieuw euvel opgedoken. In de brandstoftanks werden lappen stof, gereedschap en andere metalen objecten gevonden die naar alle waarschijnlijkheid zijn achtergelaten door personeelsleden. Mark Jenks, de verantwoordelijke voor het 737-programma, noemde dat in een mail aan het personeel ‘absoluut onaanvaardbaar’.

Het bedrijf onderneemt stappen om het probleem op te lossen, maar benadrukt wel dat dit niet tot verdere vertragingen zal leiden.

Schulden

De 737 MAX staat ondertussen al bijna een jaar aan de grond nadat bij twee crashes eind 2018 en begin 2019 in totaal 346 mensen zijn omgekomen. De crisis leidde tot enorme verliezen en het ontslag van CEO Dennis Muilenburg.

De schulden van Boeing verdubbelden in 2019 tot 27,3 miljard dollar, maar die beloven dit jaar nog veel hoger te worden. Het bedrijf heeft namelijk nog veel extra kosten door compensaties voor luchtvaartmaatschappijen, rechtszaken en lonen. Daarbovenop verkocht het in januari voor de eerste keer in 30 jaar geen enkel vliegtuig.

Lichtpuntje: de vliegtuigbouwer kon wel een lening van 10 miljard dollar verzilveren om de komende maanden te overbruggen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20