Aan de grond of niet: Ryanair wil extra 737 MAX-toestellen kopen

Ryanair-CEO Michael O’Leary voert gesprekken met vliegtuigbouwer Boeing over de aankoop van extra toestellen van de geplaagde 737 MAX. De topman hoopt zo een fikse korting uit de brand te slepen.

Ondertussen staan ze al een jaar aan de grond, de 737 MAX-toestellen van het Amerikaanse Boeing. Dat was nodig na twee fatale crashes in Indonesië en Ethiopië waarbij in totaal 346 mensen het leven lieten. Bij beide ongelukken lag een softwarefout aan de basis. Het debacle leidde intussen al tot monsterverliezen, het ontslag van CEO Dennis Muilenburg én zware reputatieschade.

Waar de grote uitdaging voor kersvers CEO Dave Calhoun lag in het verleiden van potentiële klanten, duikt er nu plots zelf een gegadigde op. Ryanair-topman Michael O’Leary, nooit verlegen om een boude uitspraak, voert ‘actieve onderhandelingen’ over een bijkomende bestelling. Dat vertrouwde hij persagentschap Bloomberg toe, tijdens de jaarlijkse luchtvaartbeurs Airlines for Europe 2020 in Brussel.

Vanaf de zomer vliegen

Ryanair heeft momenteel een order openstaan van 210 737 MAX-toestellen. O’Leary denkt erover na om die bestelling uit te breiden met bijkomende vliegtuigen van het model én van de 737 MAX 10. Dat is de zuinige en grote broer die in november in alle stilte voorgesteld werd. Maar omdat de meeste exemplaren nog niet geleverd zijn, komt de planning van de Ierse lowcoster in gevaar.

Het is overigens niet zo dat de topman meteen ook Europese concurrent Airbus uitsluit. ‘Maar dan moet de vliegtuigbouwer zijn prijzen laten zakken en met aantrekkelijkere afleveringsmodaliteiten komen’, stelt O’Leary. De Ierse zakenman heeft er verder vertrouwen dat de 737 MAX tegen de zomer opnieuw mag vliegen in Europa. En de eerste nieuwe toestellen verwacht Ryanair in september of oktober.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20