Boeing incasseert eerste jaarverlies in meer dan 20 jaar door 737 MAX-debacle

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft in 2019 een verlies geleden van maar liefst 636 miljoen dollar. Het is meteen het eerste verliesjaar sinds 1997. Oorzaak: de ellende met de aan de grond genagelde 737 MAX-vloot.

Het contrast met het vorige boekjaar – 2018 – is gigantisch. Toen kon Boeing nog uitpakken met een nettowinst van 10,46 miljard dollar. Maar sinds er vorig jaar kort na elkaar twee 737 MAX-toestellen neerstortten door wat een probleem met een welbepaalde sensor en de toebehorende software bleek te zijn.

Sinds maart staan alle toestellen van dat type aan de grond, en dat kost Boeing handenvol geld aan compensaties voor luchtvaartmaatschappijen die er niet meer mee kunnen vliegen. Ook de productie van het toestel ligt stil omdat niemand nog 737 MAX’en wil afnemen zolang de problemen niet definitief van de baan zijn.

Boeing schat de kosten daarvan intussen op een slordige 18 miljard dollar. Dat is zowat het dubbele van het bedrag dat de vliegtuigbouwer amper een kwartaal geleden in het vooruitzicht had gesteld.

Binnenkort groen licht van luchtvaartautoriteiten?

Het ziet er intussen wel naar uit dat de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA binnenkort het licht weer op groen zet om te vliegen met het geplaagde toestel. Kersvers Boeing-CEO Dave Calhoun, die in december overnam van de opgestapte Dennis Muilenburg, heeft intussen al concrete plannen om de productie van het toestel te herstarten.

De grote uitdaging voor Calhoun wordt echter het overtuigen van potentiële klanten – en bij uitbreiding de beurs – dat hij de 737 MAX-machine weer op toerental kan krijgen, en hoeveel dat dan nog eens zal kosten.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20