Boeing vindt 12 miljard dollar om 737 Max-crisis te doorstaan

Boeing heeft van een twaalftal banken ongeveer 12 miljard dollar geleend gekregen, weet CNBC. Daarmee wil de Amerikaanse vliegtuigbouwer compenseren voor het aan de grond houden van de Boeing 737 Max.

Boeing wou naar verluidt zeker 10 miljard binnenhalen, de 2 miljard extra zijn vooral een teken dat investeerders nog vertrouwen hebben.

Twee crashes

De 737 Max moet aan de grond blijven na twee crashes. De eerste, een Lion Air, ging neer in Indonesië in oktober 2018. In maart 2019 crashte een vlucht van Ethiopian Airlines. Alles samen vielen er 346 doden.

Het is een van de grootste crisissen ooit voor de vliegtuigbouwer. De gevolgen zijn moeilijk te overzien. Het is nog niet duidelijk wanneer de 737 Max opnieuw mag opstijgen. Boeing verwacht dat dat halverwege het jaar of vroeger zal zijn.

Productie heropstarten

Productie van de 737 Max zal wellicht opgestart worden voor er opnieuw toestemming om te vliegen is. Het is een van de bestverkochte vliegtuigen van Boeing.

De lening mag de komende twee jaar worden opgenomen. Vermoedelijk tekent Boeing een nieuw financieel plan uit voor de Amerikaanse beurzen open gaan.

Vorige week rondde Boeing nog een belangrijke testvlucht af met de 777x.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20