Airbus steekt Boeing voorbij als grootste vliegtuigbouwer

Airbus heeft Boeing voorbijgestoken als grootste vliegtuigbouwer.

Het is al tien jaar geleden dat Boeing zo’n lage omzet realiseerde. De reden hiervoor is duidelijk: het debacle met het vliegtuigmodel 737 Max.

De vliegtuigbouwer heeft maar 246 bestellingen voor nieuwe vliegtuigen erbij gekregen, het laagste aantal in 20 jaar. Er waren in totaal 87 afzeggingen.

De leveringen klokten af op 380. Dat is nog minder dan de helft van de 806 leveringen van het jaar voordien. Voor het faliekant misliep met de 737 Max had Boeing nog voorspeld dat het aantal leveringen van commerciële jets tussen 895 en 905 zou schommelen.

Krabbelt Boeing in 2020 weer overeind?

Airbus, daarentegen, kan groei optekenen. Eerder deze maand liet de grote concurrent van Boeing al weten dat hij vorig jaar 863 leveringen klaarspeelde tegenover 806 in 2018. Vooral de Airbus A321neo doet het goed, een jet met een lager brandstofverbruik waardoor vliegtuigmaatschappijen hun kosten kunnen drukken.

Volgens Sash Tusa van consultancybedrijf Agency Partners zal Boeing in 2020 de Europese vliegtuigbouwer weer de loef afsteken. Nu staan er namelijk 400 737 Max-toestellen geparkeerd om de veiligheid ervan te controleren. Zodra die goedgekeurd zijn, kan Boeing zijn leveringen weer opdrijven.

‘We voorspellen dat Airbus in 2020 op 933 vliegtuigleveringen afklokt en Boeing op 978’, zegt Tusa aan de Britse zakenkrant Financial Times. ‘Ervan uitgaand, natuurlijk, dat de Max aan het einde van het eerste kwartaal opnieuw in dienst kan gaan.’

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20